HR, Bemanning & Rekrytering höst och vinter 2022

De kallar det “The Great Resignation” (Den stora avgången). Termen myntades i början av 2021 och beskriver det rekordstora antalet personer som sagt upp sig sedan innan pandemin. Och allting pekar på att det kommer fortsätta. PwC:s senaste undersökning visar på att en av fem arbetare globalt planerar att säga upp sig under 2022

Att allt fler ser sig om efter ett nytt jobb medför både stora möjligheter såväl utmaningar på arbetsmarknaden. Nedan går vi igenom vad du behöver hålla kolla på inför vintern 2022 såväl som inför det nya året.

Ökad risk att förlora anställda

Arbetsmarknaden rör på sig, och det är på både gott och ont. Risken finns att ni kommer tappa ett par medarbetare. Vi har identifierat fem faktorer som utgör vad som kallas “resignation equation”, avgångsekvationen, som är de största faktorerna att avgöra om ens anställda riskerar att säga upp sig eller stanna:

  • Hur tillfredsställda de är med sitt jobb
  • Om de kan få vara sig själva på jobbet
  • Om de känner sig rättvist belönade ekonomiskt
  • Om de känner att deras arbetslag bryr sig om dem
  • Om de känner att deras chef lyssnar på dem

Om ni känner att dessa faktorer är högst relevanta på er arbetsplats – eller på väg att bli – så är det ett tecken på att ni behöver reformera den befintliga upplevelsen för anställda.

Möjligheter till att rekrytera

Den stora avgången innebär samtidigt att antalet jobbsökande såklart också skjutit i höjden. Det kommer finnas stora möjligheter till att hitta ny kompetens att komplettera er nuvarande arbetsteam. Och om ni är en av de företag som redan spikat alla ovan nämnda faktorer så sitter ni med stor sannolikhet tryggt och kan fokusera på att fånga upp talangerna som söker efter ett företag som uppfyller deras behov och krav.

Potentialen av bemanning

Arbetsmarknaden kommer vara relativt instabil ett bra tag framöver i sviterna av den stora avgången. Som alltid är en ny rekrytering ofta en både lång och komplex process som kräver gedigen research för att säkerställa att rätt rekrytering genomförs. Samtidigt måste luckorna snabbt fyllas med kompetent personal för att ert företags aktiviteter kan flyta på som vanligt. 

Det är i dessa situationer som bemanning skiner allra starkast. Det ger företag möjligheten att snabbt komplettera med personal i de områden där det behövs. Bemanning fungerar även som ett förstadium till en rekrytering, där ni får möjligheten att testa och se hur väl bemanningspersonalen passar in i er verksamhet. Fungerar allt som det ska så kan ni ofta rekrytera personen efter bemanningsuppdraget är slutfört. 

Förbered er inför vintern precis som inför sommaren

Precis som inför sommarsemestern behöver ni vara proaktiva och vara ute i god tid för att säkerställa att alla medarbetare kan njuta av sin semester i vinter, samtidigt som verksamheten inte blir lidande. Därför väljer vi att länka ett äldre blogginlägg vi skrev i april om sex tips inför sommarbemanning och semesterplaneringen. Vi skulle hävda att dessa tips är minst lika relevanta inför vinterns semesterplanering.

Stäng

För att ansöka vänligen fyll i uppgifterna nedan. Du kan bifoga flera dokument genom att trycka på bläddra upprepade gånger och du kan totalt ladda upp 20MB. Maximala storleken för en enskild fil är 1 MB.

Bifoga CV och andra dokument
Error message
Bläddra
Stäng

Tipsa en vän

Har du en vän som skulle vara intresserad av denna artikel? Fyll då i formuläret nedan