Att skriva ett CV

Att tänka på när du skriver ditt CV

Med ett strukturerat CV och ett säljande personligt brev ökar chansen att bli kallad på intervju. Men hur får man till ett bra CV egentligen? Vad bör man tänka på? Här har vi satt ihop en lista över vilken information du bör ha med och hur du bäst strukturerar upp det för att ditt CV ska bli både intressant och lättläst.

Personuppgifter

Det kan låta självklart men överst i ditt CV skriver du dina personuppgifter. Ditt namn, dina kontaktuppgifter och när du är född. Kom ihåg – en rekryterare ska aldrig behöva leta efter vem du är.

Tidigare arbetslivserfarenhet

En CV ska vara kort och koncis och ge läsaren en snabb bild av dig och dina kvalifikationer. Man ska enkelt kunna följa dina studier och arbeten. En CV ska inte beskriva dig som person utan dina arbetsplatser och kort vad din tjänst på respektive företag innebar.

Börja med den senaste och skriv tidsperiod, befattning, arbetsgivare och kort om dina arbetsuppgifter och erfarenheter från anställningen.

Vad ska jag ta med?

Vilka tidigare tjänster du ska ta med i ditt CV beror lite på hur långt i karriären du har kommit. Har du inte varit ute på arbetsmarknaden så länge kan all arbetslivserfarenhet vara relevant att ta med. Har du däremot hunnit med några års arbete behöver du inte nämna alla olika jobb du haft utan istället koncentrera dig på den arbetslivserfarenhet som är relevant för den aktuella tjänsten du söker.

Utbildning

Börja med att presentera det senaste du studerat och gå sedan tillbaka i tiden precis som när du anger dina tidigare arbetsplatser och arbetsgivare. Har du en längre utbildning behöver du inte ta med alla delar av dina studier, det viktiga är att läsare kan se var du befinner dig idag och vad du gjort innan dess.

Skriv skolans namn, ort och vilken utbildning du läst och under vilken tidsperiod.

Föreningsengagemang/Övriga meriter

Är det relevant för tjänsten du söker kan ideella uppdrag som scoutledare, kårer, organisationer eller liknande vara bra att ta med. Beskriv även här vad du själv har haft för ansvarsområden eller arbetsuppgifter så att rekryteraren kan se varför detta är av betydelse på ditt CV.

Språk

Här kan du skriva språkkunskaper som är relevanta för jobbet du söker. Använd termer som ”Grundläggande kunskaper”, ”Goda kunskaper” och ”Mycket goda kunskaper”.

IT-kunskaper

Vilka program du behärskar och har arbetat i skriver du här. Gradera gärna dina kunskaper precis som du gjort när det gäller språk. Kanske har du erfarenheter från flera olika CRM system eller har jobbat mycket med något särskilt affärssystem som är värt att nämna för den aktuella tjänsten.

Övrigt

Under den här rubriken faller sådant som är väsentlig men inte passar in under någon annan rubrik. T ex skriver du här om du har körkort eller relevanta fritidsintressen. Tänk på att det är i ditt personliga brev, inte i ditt CV, du ska presentera dig själv och var därför inte för utsvävande här utan ta bara med delar som är betydelsefulla för tjänsten i sig.

 

Stäng

För att ansöka vänligen fyll i uppgifterna nedan. Du kan bifoga flera dokument genom att trycka på bläddra upprepade gånger och du kan totalt ladda upp 20MB. Maximala storleken för en enskild fil är 1 MB.

Bifoga CV och andra dokument
Error message
Bläddra
Stäng

Tipsa en vän

Har du en vän som skulle vara intresserad av denna artikel? Fyll då i formuläret nedan