Värt att känna till om Managementkonsult

Funderar du på att anlita en managementkonsult? Då är det bra att känna till vad detta är för typ av konsult och hur denne kan hjälpa dig och din verksamhet. Managementkonsultens jobb går i korthet ut på att stödja ledningen, utföra analyser och på olika sätt bidra till att hjälpa verksamheten att utvecklas.

En konsult inom management skickas vanligtvis till en organisation eller ett företag för att hjälpa dem nå specifika, eller abstrakta, mål. Det kan handla om projekt med väldefinierade mål, exempelvis att byta från ett IT-system till ett annat med minimala verksamhetsstörningar, till projekt med mer diffusa mål som till exempel att förbättra chefernas ledaregenskaper.

Managementkonsultens jobb ställer höga krav på flera personliga aspekter, som bland annat personens sociala och pedagogiska förmåga, samt deras kunskap och kompetens inom ett eller flera områden.

Vad är en managementkonsult?

Management är ett engelskt begrepp som kan tolkas som förvaltning, styrning och hantering. En konsult inom management är en person som kan ge råd om förvaltningen, styrningen och hanteringen av organisationer och verksamheter. En person kan vara konsult inom olika områden, exempelvis verksamhetsstyrning och IT-projekt eller mot samhällsbyggnadssektorn.

Managementkonsulten är en rådgivare som kan arbeta inom flera verksamhetsnivåer, från den operativa till den strategiska. Generellt anlitar företag och organisationer en konsult inom management för att hjälpa ledningen ta bättre beslut.

Något som alla managementkonsulter behöver är en god balans mellan generell kunskap inom flera områden och specialiserad kompetens. En konsult behöver kunna bidra med nya idéer, teorier och tankesätt när de anländer till en kund. Det är trots allt därför konsulten anlitas – för att komma med ny kompetens och inte minst ett nytt perspektiv.

Hur arbetar en managementkonsult?

Managementkonsulter kan arbeta med alla möjliga projekt, både mot privata företag och offentliga aktörer. Exakt hur managementkonsulten arbetar beror på vad det är för typ av projekt som ska utföras. Ett effektiviseringsprojekt ser annorlunda ut jämfört med ett projekt som går ut på att införa nya HR-processer eller agera rådgivare för ledningen vid ett större projekt. Även projektets tidslängd kan variera en hel del. Ett projekt kan pågå under ett par dagar, några veckor och ibland ett helt år eller ännu längre tid.

Konsulten arbetar i regel nära ledningen eller vissa utvalda chefer. Konsulten kan utföra flera typer av uppgifter som hjälper ledningen att ta bättre beslut, däribland analyser och förstudier. Det är även vanligt att konsulten presenterar förslag, analyser och annan relevant information till kunden. Managementkonsulten ska finnas tillgänglig för att kunna bolla idéer med ledningen eller för att kunna svara på frågor inom deras specialiserade område.

Det är inte ovanligt att ta in en managementkonsult för att hjälpa nya chefer och ledare att bli mer bekväma eller kompetenta i den nya arbetsrollen. Att ge en ovan chef möjlighet att diskutera både ledarskap och beslut samtidigt som de även får specialistkunskap inom relevanta områden är guld värt, speciellt vid ett tidigt skede. Detta kallas även för tillfällig ledningskompetens och används av flera företag. Speciellt nya företag, start-ups, som vill sätta igång verksamheten på rätt sätt direkt har stor nytta av tillfällig ledningskompetens.

Hur blir man managementkonsult?

För att bli en konsult inom management finns det flera vägar att gå. En vanlig väg är genom högre utbildningar. Civilingenjörslinjen, ekonomiutbildningar och även personalvetarprogram är några exempel på utbildningar som sedan kan leda till en tjänst som konsult inom management.

En certifierad konsult behöver kunna upprätta högt ställda krav gällande både yrkesskicklighet, kompetens och inte minst etik. Oavsett om du vill anlita en managementkonsult i Göteborg, Stockholm eller annan stad är det bra att undersöka om konsulten är certifierad eller ej.

Managementkonsultföretag

Det finns flera företag att vända sig till om du vill arbeta som managementkonsult i Stockholm, Göteborg eller annan storstad. Det är vanligt att managementkonsultbolag fokuserar på specifika områden, exempelvis byggbranschen, HR-frågor eller effektiviseringsprojekt via digitala medel. Vi på KFX tillhandahåller managementkonsulttjänster och erbjuder även interimslösningar inom flera områden, bland annat försäljning, HR och VD-positioner.

Vi erbjuder flera typer av konsulttjänster, på så sätt kan vi leverera en komplett lösning. Om du har ett komplicerade projekt är det väl värt att hitta ett managementkonsultbolag i Stockholm som erbjuder en konsult med rätt kompetens och erfarenhet. Om du vill att företaget ska bli bättre på karriärvägledning och karriärutveckling, eller om du vill utveckla bättre interna processer för rekrytering, kan du med fördel vända dig till oss. Vi erbjuder bland annat konsulttjänster med HR-fokus.

Hur får jag in foten hos ett managementkonsultföretag?

Om du vill påbörja din karriär som konsult är det en bra idé att sikta på detta tidigt. Redan under utbildningens gång är det oftast möjligt att praktisera eller på något annat sätt hjälpa ett konsultbolag och på så sätt visa ett intresse. Även om det inte skulle leda till ett jobb direkt, det kanske inte finns ett behov för tillfället, kan en praktik visa sig vara ovärderlig när du ska söka andra typer av liknande jobb. Det första steget för en konsult är oftast juniorkonsult. Därefter kan du sakta men säkert klättra till högre befattningar, som till exempel konsult inom management eller något som är skräddarsytt för just dina kunskaper och kompetenser.

För dig som vill arbeta som managementkonsult

Om du vill ha ett socialt och varierat arbete med många utmaningar är konsult inom management något som med hög sannolikhet kommer att passa dig. Vi på KFX erbjuder tjänster inom bemanning och vi kan även agera som rekryteringsföretag. Det innebär att vi har ett stort behov av ambitiös personal. Vill du göra karriär som konsult? Hör av dig till oss!

Stäng

För att ansöka vänligen fyll i uppgifterna nedan. Du kan bifoga flera dokument genom att trycka på bläddra upprepade gånger och du kan totalt ladda upp 20MB. Maximala storleken för en enskild fil är 1 MB.

Bifoga CV och andra dokument
Error message
Bläddra
Stäng

Tipsa en vän

Har du en vän som skulle vara intresserad av denna artikel? Fyll då i formuläret nedan