Flera tips för dig som vill planera eller utveckla din karriär

Det finns många fördelar med att planera hur du vill att din karriär ska se ut. En av de främsta fördelarna är att du kan påbörja en karriär som du faktiskt trivs med och där du får använda dig av dina främsta styrkor. Att planera sin karriär går på många sätt hand i hand med att följa sina drömmar. På denna sida tar vi upp olika principer och metoder inom karriärvägledning och karriärutveckling, samt saker att tänka på för att hjälpa dig med dina beslut. Ett tips är att öppna ett tomt dokument på datorn, läsa en paragraf i taget och skriva ned det du kan komma på.

Förstå dina egna styrkor och svagheter

I många jobbintervjuer behöver du svara på frågan om vilka dina styrkor och svagheter är. Det är inte alltid den lättaste frågan att svara på. Ett bra sätt att förstå vilka styrkor och svagheter du har, är genom att tänka på olika situationer i livet där du känner att du lyckades riktigt bra eller där det inte gick lika bra. Begrunda varför det gick som det gick och även hur du mådde när du utförde jobbet. Du kanske är mycket bra på att planera och koordinera ett projekt men inte alls lika bra på att hantera tidspress och alltför mycket ansvar. Att förstå sig på hur du själv fungerar är viktigt i flera aspekter av livet och speciellt när det kommer till att utveckla din karriär.

Identifiera dina intressen och färdigheter

Vad tycker du om och varför tycker du om det? Dina intressen är en viktig del av vem du är. Det är lättare att jobba med något som intresserar dig jämfört med något som inte alls är intressant. Naturligtvis måste du inte alltid skapa en karriär kring dina intressen, vissa saker vill man trots allt lämna till sitt privatliv. Det kan dock ge dig en hint om vilken riktning du skulle kunna ta din karriär.

Dina färdigheter är dock högst relevanta när det kommer till att planera din karriär. Alla färdigheter bygger på tre grunder: kunskap, erfarenhet och naturlig talang. I tidig ålder behöver du oftast fokusera på dina naturliga talanger. Du kanske är naturligt social, naturligt bra på att organisera eller duktig på att handskas med barn och ungdomar. Med åldern får du även mer kunskap och mer erfarenhet, speciellt om du studerar och/eller jobbar. Tids nog kommer du att kunna identifiera färdigheter som är värdefulla för företag och organisationer på ett eller annat sätt.

Skaffa kunskap och erfarenhet

Det klassiska paradoxen för unga arbetslösa personer är att det krävs jobberfarenhet för att hitta ett jobb men de kan inte hitta ett jobb för att de saknar jobberfarenhet. Samtidigt saknar de färdigheter som är av värde för företag och organisationer. Vad är lösningen till detta? Det finns säkerligen flera lösningar men en säker sådan är att skaffa kunskap och erfarenhet på ett eller annat sätt, exempelvis genom studier eller praktik. Det spelar ingen roll hur du gör för att skaffa kunskap och erfarenhet som ger dig värdefulla färdigheter, det viktiga är att du faktiskt gör det. Detta gäller inte bara för de unga och arbetslösa utan för alla som vill söka en ny karriär eller utveckla nya färdigheter.

Student? Jobba extra vid sidan av studierna

Det är aldrig försent att börja studera, oavsett om det gäller en lång utbildning eller en kurs. Se dock till att du vet varför du studerar innan du påbörjar studier. Vad är syftet med att börja en utbildning? Vad vill du ska hända efter examen? I många fall kan du även behöva arbeta samtidigt som du studerar. Ett extrajobb som student är ett utmärkt sätt att få in lite extra pengar under studietiden, samtidigt som det även är ett sätt att få arbetslivserfarenhet. Som student kan det även vara en bra idé att höra av sig till ett rekryteringsföretag, det behövs i princip alltid folk för olika typer av uppdrag.

Ta in ny kunskap (eller blanda olika färdigheter)

Ett sätt att bli värdefull på arbetsmarknaden är genom att blanda olika kompetenser. Ett bra exempel på detta är anläggningsdykare och undervattensvetsare som behöver kombinera dykfärdigheter med svetsfärdigheter. Du kanske själv är kunnig inom botanik samtidigt som du har färdigheter inom e-handel eller programmering. Genom att kombinera ditt intresse med dina färdigheter kan du bli mycket värdefull för vissa företag.

Expandera ditt nätverk

Att nätverka är en konst i sig och något som med tiden kan bli en värdefull resurs för dig. Genom att sakta men säkert skapa relationer med andra personer och företag kan du enklare hantera olika utmaningar. Ett nätverk kan exempelvis användas för att snabbt få tillgång till någon som kan lösa ett behov, ett problem eller en utmaning åt dig, alternativt att du blir den personen som löser behovet, problemet eller utmaningen. Ditt nätverk kommer till stor del att bygga på din personlighet, din tillförlitlighet och dina färdigheter. Personer kommer endast att gå i god för dig och om de kan lita på din kompetens. Ett starkt nätverk kan vara en enorm hjälp när du vill byta karriär eller hitta nya möjligheter.

Hur hittar jag ett jobb som passar mig?

Börja med att ta reda på vad du tycker om att göra, vad du är duktig på att göra och även det motsatta, vad du inte tycker om samt situationer som du helst vill undvika. De första paragraferna är till stor hjälp när det kommer till att reda ut detta. Du kan även vända dig till ett företag som erbjuder bemanning, det är ett bra sätt att prova på olika typer av arbeten.

Konsultation för karriärutveckling

Att utveckla sin karriär, oavsett om det gäller att påbörja karriären eller ändra karriärbanan, kan kännas som ett stort steg. Du kan med fördel vända dig till ett företag som erbjuder karriärvägledning för att få hjälp med detta. I vissa städer finns det även möjlighet att gå på en inspirationsföreläsning om karriärplanering. Ibland kan det vara föreläsningen som ger dig tillräckligt med motivation för att skapa förändring i ditt liv.

Metoder för att sätta mål och bli bättre på att planera

Att sätta mål är viktigt av flera anledningar. Själva målsättandet tvingar dig att formulera vad det är du faktiskt vill, både kortsiktigt och långsiktigt samt privat och i arbetslivet. Det är ett sätt att ge livet riktning och syfte. Du kan alltid börja med att skapa en vision, exempelvis genom att måla en mental bild över hur du vill att din framtid ska se ut. Börja därefter tänka på hur du når dit, vilka milstolpar behöver du nå under vägens gång. Tänk sedan ut hur du ska nå dessa milstolpar genom att bestämma delmål. Ett tips när du sätter delmål är att använda SMART-metoden. SMART står för:

  • Specifikt – formulera målet på ett tydligt och konkret sätt.
  • Mätbart – framstegen ska kunna mätas på något sätt.
  • Accepterat – det är ett mål som du faktiskt vill nå.
  • Realistiskt – målet är realistiskt för din nuvarande situation.
  • Tidsatt – ange en tidsram för att uppnå målet.

Vid det här laget har du en bra karta över hur du faktiskt kan nå din vision och kan planera din karriär utefter din plan.

Byt karriär – registrera ditt CV på en jobbportal

En stor del av denna artikel går ut på att hjälpa dig ta reda på vad det är du faktiskt vill göra och vilken typ av karriär du vill ha. När du väl har tagit reda på detta är det dags att hitta nya jobbmöjligheter. Du kan söka bland jobbannonser och du kan även registrera ditt CV hos en jobbportal. Detta sätt att söka jobb är effektivt, speciellt om du vänder dig till ett företag som jobbar med bemanning och rekrytering. Det är aldrig försent att börja planera sin karriär, det är trots allt en stor och viktig del av ditt liv som du bör vara så nöjd som möjligt med. Så registrera ditt CV hos oss på KFX eller kontakta oss om du har fler frågor.

Stäng

För att ansöka vänligen fyll i uppgifterna nedan. Du kan bifoga flera dokument genom att trycka på bläddra upprepade gånger och du kan totalt ladda upp 20MB. Maximala storleken för en enskild fil är 1 MB.

Bifoga CV och andra dokument
Error message
Bläddra
Stäng

Tipsa en vän

Har du en vän som skulle vara intresserad av denna artikel? Fyll då i formuläret nedan