Ska du söka jobb i Malmö? Skåne har en spännande arbetsmarknad

Vi lever i föränderliga tider. Det gäller både teknologi, utbildning, arbetsmarknad och vår fritid. Digitalisering med allt mindre datorer gör att vi bär omkring på information på ett sätt som var otänkbart för bara tio år sedan. Kanske kommer robotar att ta över mer av vård och undervisning? En del saker kan verka lite skrämmande och en och annan oroar sig över vilken typ av arbete man själv eller barnen kommer att hitta. Inför allt detta är det en klar fördel att bo i en stor region med många alternativ, som sydligaste Sverige.

Ett oändligt antal val att göra

Visst händer det att bagarens barn blir bagare, eller att sysslorna i familjeföretag ärvs till nästa generation. Men för de flesta i vår tid finns det en enorm mängd med utbildningar och yrken att välja mellan. Någon har räknat fram siffran en halv miljon alternativ på dagens arbetsmarknad med alla typer av jobb. Det är svårt att ta in och förstå vad det betyder för utbildning och andra livsval. Många skulle må bra av en professionell karriärvägledning, kanske flera gånger under livet. Första gången redan som tonåring, när valen till högstadium eller gymnasium ska göras. Vilka ämnen har personen fallenhet för och vad gör de helst när de är lediga? Hur mycket ska man förlita sig på det som känns kul och lustfyllt? Hur stor vikt ska man lägga vid statistik och yrkesvägledande råd? Till vad räcker betygen? Som ung vuxen spelar andra saker in, en partner att dela livet med, bostadsort som ska fungera för pendlingen, hyran eller huslån. Med småbarn eller i samband med föräldraledighet skapas nya förutsättningar som kan vara tuffa att klara samtidigt som en karriärutveckling.

Någon att hålla i handen

Ibland går det snabbt och vardagens rutiner rycks undan som en matta. Företag köps upp eller läggs ner. Din arbetsplats organiseras om och du kanske till och med blir övertalig. KFX har många års erfarenhet av att matcha arbetskraft med arbete. För den enskilde finns vägledning och goda råd som kan leda till nästa steg i arbetslivet. Målet är att hitta något som passar individen och som engagerar. Det är viktigt att göra detta i en anda av omtanke som gör att alla parter känner sig trygga med lösningarna. Alla behöver ibland en neutral men kompetent guide via specialister som ett rekryteringsföretag i Malmö. Ett sådant kan styra dig mot rätt sektor och rätt jobb.

Börja här

Om du nått en punkt där du känner att det måste bli en förändring, sätt dig ner och gör en lista. Ta ställning till följande:

  • Vilka alternativ finns inom företaget? Ofta missar man att det kan finnas stora möjligheter att byta inriktning i den befintliga organisationen.
  • Skilj på ditt jobb och din karriär. Är det just sysslorna du har idag du vill förändra, eller kan du tänka dig att göra samma sak fast på annan plats? Alternativt; vill du helt byta karriär och bli något annat?
  • Notera dina mål. De kan vara stora och små. De kan handla om mer än själva arbetet. Bostadsort; kanske vill du bo närmare familj och vänner? Fritidsintressen; vill du ha nära till hav eller fjäll, eller till teatern? Inkomsten; kan du gå ner i lön om du har roligare på din arbetstid? Eller känner du tvärtom behov av att skaffa en bättre avlönad tjänst?
  • Fundera på att skaffa en coach, mentor eller i alla fall utveckla dina nätverk. Sök dig till arbetsrelaterade mingel, gå en kurs eller diskutera saken med tidigare kollegor, vänner och bekanta över en fika eller lunch.
  • Se över hur du presenterar dig på LinkedIn och andra sociala kanaler. Uppdatera och skriv ett bra CV, det finns många tips online.

Söka jobb i Malmö

Den goda nyheten är att det råder stor brist på arbetskraft. Det gäller i stort sett i hela landet, men framförallt i de större städerna. Det gäller både inom privat och offentlig sektor. Störst behov finns inom skola, hälso- och sjukvård, bygg och IT-branschen. I de flesta fall krävs minst gymnasieutbildning för jobben där det är och kommer att vara en stor efterfrågan. Några andra exempel är civilingenjörsyrken, läkare, fordonsmekaniker, kockar och svetsare. Om du är journalist eller banktjänsteman däremot är det större konkurrens om varje tjänst. Sveriges tredje största stad är liten och kompakt. Både i geografin och socialt. Om du är ny här kommer du att märka att det går rätt snabbt att lära känna folk och bygga nätverk. Det gäller både om du bor i centrala staden eller i en grannkommun. På en mindre yta blir det också smidigare att pendla om du behöver göra det. Cykelbanorna löper kors och tvärs genom landskapet och tätorterna. Dessutom håller kollektivtrafiken bra nivå.

Låt inte åldern bli ett hinder

Det sägs ibland att ålderismen är vanlig i Sverige. Alltså att arbetssökande diskrimineras på grund av sin ålder. Denna fördom är inte ett svenskt fenomen utan finns på olika sätt i hela världen. Att jämföra mellan olika länder är svårt, men en sak som du kan lägga på minnet är det faktum att bemanningsbranschen ofta är bättre på att se till kompetens och erfarenhet än endast till siffran som anger din ålder. När du blir utvald som kandidat för ett uppdrag, är du dessutom uppbackad av de som hyr ut dig.

Ett företag som anställer en person med lång erfarenhet får ganska mycket på köpet. Kunskap och erfarenheter är ju inte gratis, men i en mogen arbetstagare är de inbakade! Om du är i 50-årsåldern idag, har du några decennier kvar, innan du lämnar jordelivet. Du kommer att hinna prova många yrken och växla karriär ett antal gånger om du verkligen vill. Våga utmana arbetsmarknaden!

Bli gränsöverskridande

Vissa saker finns bara i Skåne. Exempelvis Öresundsbron till Köpenhamn. Det gör att många pendlar den här vägen varje dag. I båda riktningarna. Idag kommer 10% av det som kallas löneinkomst i Malmö, från jobb i Danmark. I grannkommunen Lund är det 9%. Siffrorna kan tolkas som att Köpenhamn blivit en viktigare arbetsmarknad för malmöborna än vad Lund är. Det kan helt klart vara ganska smart att bo vid en gräns och utnyttja vad det betyder för inkomst, priser och boende. Just nu är den danska kronan mera värd en den svenska, så att arbeta på danska sidan och bo på den svenska är en god affär. Totalt bor fyra miljoner människor i det som kallas Greater Copenhagen. Där ingår 46 danska kommuner och Skånes 33 stycken. Vill du se fler platser är det nära till Kastrup, eller Copenhagen Airport. I området finns 17 högskolor och universitet. Stort utbud av restauranger, kultur- och naturupplevelser och diverse sevärdheter är inte heller dumt. Vem tackar nej till smörrebröd, röd korv och dansk öl?

Stäng

För att ansöka vänligen fyll i uppgifterna nedan. Du kan bifoga flera dokument genom att trycka på bläddra upprepade gånger och du kan totalt ladda upp 20MB. Maximala storleken för en enskild fil är 1 MB.

Bifoga CV och andra dokument
Error message
Bläddra
Stäng

Tipsa en vän

Har du en vän som skulle vara intresserad av denna artikel? Fyll då i formuläret nedan