HR, rekrytering och bemanning inför 2022

Det har varit ett minst sagt omtumlande år. Inte bara för KFX, utan för hela världen. Och som den stora boven i dramat, ståendes mitt i rampljuset, har vi självfallet Covid-19. Mycket har hänt inom branschen för HR, rekrytering och bemanning. Den har haft sina dalar och toppar men där vi anser att både vi och branschen kommit starkare ut på andra sidan, och förhoppningsvis har även du gjort det.

Vad har 2022 i beredskap för oss inom HR, rekrytering och bemanning?

2021: Året som varit

Inledningsvis försvann väldigt många jobb inom tjänstesektorn. Men, effekten var kortvarig. Under 2021 har antalet jobb ökat med 86 000 och det jobbar faktiskt fler i sektorn idag än innan covid. Idag finns drygt 5 000 fler jobb i sektorn än innan pandemin. Bemannings- och rekryteringsbranschen återhämtar sig med andra ord sakta men säkert.

Detta står i stark kontrast till 2020 under pandemins topp där i princip alla industrier och branscher var tvungna att vidta åtgärder och varsla eller permittera för att kunna överleva. Men under 2021 har arbetsmarknaden och ekonomin börjat återhämta sig även om arbetslösheten var fortsatt relativt hög med stor variation i de olika näringsgrenarna. Restriktionerna har börjat släppa (dock har nya har införts och ytterligare är på väg) och samhället har anpassat sig efter situationen och det “nya normala”.

Vi började även året med bloggen “HR-, Bemannings- & Rekryteringtrender 2021” där vi precis som i denna blogg uttryckte att det varit ett “minsta sagt omtumlande år” och spådde om de potentiellt stora trenderna inför 2021 inom HR, bemanning och rekrytering:

  • Chefsrekrytering och ledarskapsutveckling sattes på kartan då samhället behövde starka och kompetenta chefer och ledare som kunde ta kommandot och styra skutan lugnt in i hamn även under en storm. Chefs- och ledarrollen har helt och hållet behövts omdefinieras under pandemin för att hantera de nya förutsättningarna och kommer med stor sannolikhet vara förändrad för evigt.
  • Mental och fysisk hälsa har också varit ett hett ämne under 2021 som med stor säkerhet kommer att fortsätta diskuteras långt in i 2022. Hälsoperspektivet och allt kring det är möjligtvis det område som genomgått störst förändringar. Allt mer resurser och tid har behövts och har spenderats på att säkerställa sin egen såväl som medarbetarnas fysiska och mentala hälsa.
  • IT-rekrytering, digitala intervjuer och AI-intervjuare faller alla inom samma område men kan från vårt perspektiv sammanfattas med ett ord: framtiden. Vi väljer därför att tala om dem längre ned i anknytning till nästa års stora trender.

2022: Året som komma ska

Arbetsförmedlingen spekulerar att antalet inskrivna arbetslösa kommer att närma sig nivån innan pandemin under slutet av 2022; ett gott tecken för HR-, bemannings- och rekryteringsbranschen. I och med att restriktionerna släpper och samhället och världen öppnas upp kommer företag och organisationer med stor sannolikhet se ett kraftigt uppsving i aktivitet. För att hantera dessa kommande arbetstoppar kommer många behöva ytterligare personalresurser. 

Vi tror att bemanning kommer spela en nyckelroll på arbetsmarknaden under 2022. Eftersom ingen vet till 100% vad som kommer att hända tror vi att många tvekar inför att göra en permanent rekrytering. Istället kommer både långtids- och korttidsbemanning att vara dominant på arbetsmarknaden till att börja med. 

Men – det är fortfarande väldigt svårt att trendspana som läget i världen är och sia om hur framtiden kommer att se ut. 

En sak är dock säker, pandemin håller sakta på att tappa sitt grepp om världen. Arbetsmarknaden och ekonomin är i sin återhämtningsfas och mycket kommer (förhoppningsvis) att ändras under 2022.

2022-trender inom HR, rekrytering och bemanning

Liksom 2020 och 2021 har vissa trender kommit för att stanna, medan andra inte riktigt tagit lika stor fart inom HR-, bemannings- och rekryteringsbranschen. De finns ett flertal utmärkande trender vi tror kommer att dominera större delen av 2022 och som är här för att stanna:

  • IT-rekryteringar, och då menar vi alltså rekrytering av intern IT-personal. Detta är en trend som egentligen uppstår på grund av andra trender, och det är konceptet om digital HR, rekrytering och bemanning. Framtidens företag kommer behöva kompetent IT-personal på plats för att stödja och hantera alla de nya digitala processerna i det nya normala. 
  • Användningen av AI kommer att öka. Vi nämnde att vi var aningen skeptiska till användningen av AI i vår 2021 blogg, men som vi sedan dess har ändra åsikt. Medan många företag redan använder AI inom sina interna HR-aktiviteter, och som bara kommer att öka, så kan AI även addera mycket värde inom rekrytering och bemanning. Några spännande exempel inkluderar chatbots som svara på frågor och guidar nya arbetare rätt i onboarding-processer, AI-baserade anställningsintervjuer och användning av AI-plattformar för att identifiera potentiella kandidater.
  • Hybridkontoret är här för att stanna. Det ger en flexibilitet för både medarbetare och arbetsgivare. Medarbetare får större frihet att välja vart och när de vill arbeta såväl som att det gör det enklare att klara av livspusslet.

 

2022 för KFX

Så vad betyder 2022 för oss?

Vi gör som vi alltid gör, hjälper ditt företag att hitta rätt person, med rätt kompetens, för rätt position. 

Bemanning, rekrytering, karriärvägledning. Vi är en HR-partner som kan hjälpa till med det mesta, inklusive omställningen inför det nya normala. Vi följer trenderna på arbetsmarknaden noggrant för att säkerställa att vi har kompetensen att hjälpa dig på bästa sätt. 

Stäng

För att ansöka vänligen fyll i uppgifterna nedan. Du kan bifoga flera dokument genom att trycka på bläddra upprepade gånger och du kan totalt ladda upp 20MB. Maximala storleken för en enskild fil är 1 MB.

Bifoga CV och andra dokument
Error message
Bläddra
Stäng

Tipsa en vän

Har du en vän som skulle vara intresserad av denna artikel? Fyll då i formuläret nedan