När är det klokt att anlita en tillfällig HR-chef? ─ Interim HR-konsult

Under 2000-talet har HR-funktionen sakta men säkert gått från att ha varit en administrativ supportfunktion till att vara en integrerad del, och avgörande faktor, i ett företags affärsstrategi. Utan en hållbar och klok HR-strategi kan företag tappa fart och konkurrenskraft på marknaden. Likväl var det nästintill omöjligt att kontraktera en HR-chef på konsultbasis bara ett par år tillbaka. Idag ser det dock annorlunda ut, och många företag kan vittna om de många fördelarna med en interim HR-konsult.

Framgångssagorna med en extern HR-chef är många och handlar om allt från att få hjälp att hitta rätt person för rätt position inför en permanent rekrytering och att stötta chefer i komplexa ärenden till att etablera och styra en effektiv och flexibel HR-avdelning nära affärerna; förändringar som snabbt kan resultera i positiv ROI då effektiviteten och produktiviteten ökar, och fallgroparna undviks.

I vår konsultpool finns HR-chefer på alla nivåer, för alla behov, inklusive allt från HR-projektledare och Business Partners till HR-direktörer och flera typer av HR-chefer. Behöver du en interim HR-konsult för en chefsposition? Kontakta KFX.

Vad gör en HR-chef?

En HR-chef har det yttersta ansvaret för HR-funktionen inom ett företag vilket dels involverar hantering av processer, rutiner och verktyg inom personalfrågor; dels att leda alla medarbetare på HR-avdelningen. Den gemensamma nämnaren för en HR-chef oavsett roll och nivå är att påverka och driva HR- och personalfrågor i din organisation. Det inkluderar bland annat valet av vilka personalsystem som ska implementeras för chefer, HR-avdelningen och enskilda medarbetare till att lyfta fram värdet av HR-perspektiv i olika personalärenden.

När är det nödvändigt att anlita en tillfällig HR-chef?

Företag som väljer en interim HR-konsult för att kontraktera en HR-chef är många. Det kan handla om allt från att bolaget vill/behöver genomföra en transformation av något slag, till att behöva experthjälp för att upprätta nya rutiner och processer för nya affärsmål, marknadsförändringar eller kundkrav.

En interim HR-chef kan både arbeta konsultativt för att ge praktiska råd till chefer, strategiskt stöd såväl som att hjälpa till att identifiera områden där nya metoder och verktyg behöver implementeras.

Organisationer i sin tillväxtfas behöver sällan en HR-resurs på heltid eller har svårt att rättfärdiga det rent ekonomiskt, där en interim HR-konsult kan vara guld värd för att bygga hållbarhet i bolaget och en grund inför framtiden.

En HR-chef är ofta en del av ledningsgruppen och stöttar chefer inom en rad områden. Behöver ditt företag stöd inom någon av nedan områden kan en interim HR-konsult vara rätt väg att gå för er:

 • Kompetensförsörjning
 • Ledarskapsutveckling
 • Rekrytering
 • Arbetsrätt
 • Fackliga förhandlingar
 • Rehabilitering
 • Policys
 • Lönekartläggning
 • Försäkringar
 • Pensioner


Processen för KFX bemanning och interim av HR-chefer

 1. KFX utför löpande intervjuer med våra kandidater för att hålla vårt kandidatnätverk uppdaterat för att snabbt kunna hitta en HR-chef med rätt kompetens för din unika situation.
 2. Vi utför en behovsanalys tillsammans med rekryterande chef och andra relevanta personer inom ditt företag för att hitta den bästa kandidaten för företagets behov, krav och önskemål.
 3. När vi vet vad ditt företag behöver påbörjar vi vår sökprocess. Oftast har vi redan ett par kandidater i åtanke, men kompletterar alltid med en sökning. 
 4. Vi presenterar våra förslag på HR-chefer med grund i intervjuer och eventuella tester med en sammanfattning om deras kompetenser, styrkor/svagheter, personlighet samt relevanta kunskaper.
 5. Vi tar referenser på den kandidaten eller de kandidater som företaget väljer att gå vidare med.
 6. Ett kontrakt tas fram för att reglera de olika delarna i konsultuppdraget som undertecknas av KFX, HR-konsulten och företaget.
 7. Under uppdraget håller vi nära kontakt med konsulten såväl som företaget för att säkerställa att allt fortlöper som det ska och alla förväntningar uppfylls.

Skräddarsydda bemannings- och interimstjänster från KFX

Våra interima HR-chefer har en lång erfarenhet som anställda innan de valde att börja arbeta som HR-konsulter.  Vi skräddarsyr våra interimslösningar efter dina arbetstoppar, semesterplanering, föräldraledighet och sjukfrånvaro på dag-, vecko- och månadsbasis. Kontakta oss för mer information om våra HR-tjänster och om du behöver en tillfällig HR-chef redan idag.

För jobbsökande HR-chefer

Är du intresserad av att jobba som interim HR-konsult hos KFX? Kontakta oss idag eller utforska våra lediga jobb som HR-chef.

Stäng

För att ansöka vänligen fyll i uppgifterna nedan. Du kan bifoga flera dokument genom att trycka på bläddra upprepade gånger och du kan totalt ladda upp 20MB. Maximala storleken för en enskild fil är 1 MB.

Bifoga CV och andra dokument
Error message
Bläddra
Stäng

Tipsa en vän

Har du en vän som skulle vara intresserad av denna artikel? Fyll då i formuläret nedan