Del 1: Utmaningar inom rekrytering och bemanning inför 2022

Efter nästan två år av störningar har arbetsgivare och HR nu äntligen fått en möjlighet att pausa, reflektera och försök komma tillbaka upp i sadeln. Vid årsskiftet skrev vi om de stora trenderna inom HR, bemanning och rekrytering, och många förändringar har genomförts till det bättre medan andra har lett till en helt nya utmaningar inom bemanning och rekrytering

Arbetsmarknaden har ännu inte återhämtat sig fullt ut efter fallet under pandemin, och vi förbereder oss redan nu för ytterligare ett år som kanske kommer att vara lika tufft som de senaste 18 månaderna – vi kan bara hoppas. Med stigande arbetslöshet över hela världen är det en växande utmaning för många arbetsgivare att hitta, anställa och behålla talanger. Låt oss dyka in i de tre främsta bemannings- och rekryteringsutmaningarna att ta itu med under 2022.

1. Brist på talanger

Bristen på talanger är ett av de senaste årens mest diskuterade teman inom bemanning och rekrytering. Många företag har svårt att tillsätta sina lediga tjänster vilket i sin tur leder till intäktsbortfall. Enligt en omfattande rapport från Korn Ferry kan mer än 85 miljoner jobb vara obesatta fram till 2030. Och det är inte på grund av automatisering eller att AI tar över. Det beror på att det inte kommer att finnas tillräckligt mer personer som besitter rätt kompetens för att klara av arbetet i sig.

Låt oss t ex snegla USA där det i många aspekter verkar det som om denna förutsägelse redan kan ha börjat bli sann. I juli 2021 fanns det mer än 10 miljoner lediga tjänster bara i USA, och ändå kämpar företag på för att hitta nya medarbetare. Det är en motsägelsefull situation – USA upplever samtidigt hög arbetslöshet och arbetskraftsbrist.

Baserat på en studie gjord av Global Supply Chain Institute vid University of Tennessee, citerad i den här artikeln från Forbes, ser 91% av de tillfrågade företagens VD ett behov av att ändra sin strategi för att hitta och rekrytera talanger. Men de flesta av dem (61%) hävdar att de fortfarande inte har vidtagit några åtgärder för att göra det.

2. Attrahera potentiella medarbetare

Nu vet vi redan att bristen på talanger är ett problem. Men hur är det med de talangerna som finns där ute? Hur kan du se till att de ens är intresserade av ditt företag? Hur måste din bemanning och rekrytering se ut för att din strategi ska vara framgångsrik? Talangbrist och pandemin gör det än mer utmanande för många företag att övertyga människor att välja ditt jobberbjudande framför de andra.

Enligt uppgifter från WTW så har tre gånger fler organisationer svårt att attrahera anställda jämfört med förra året. Dessutom förväntar sig 70% av de tillfrågade arbetsgivarna att dessa utmaningar kommer prägla hela deras 2022. Vilka är några möjliga orsaker till denna brist på arbetskraft?

Conference Boards Consumer Confidence undersökningen visar att många arbetare tror att de har övertaget när de söker jobb. Över hälften (55%) av de tillfrågade anser att det finns gott om jobb att välja mellan och endast 12% anser att det är svårt att hitta jobb. Som jämförelse uppgav endast 25% under första kvartalet 2021 att det fanns gott om jobb. Arbetssökande tenderar helt enkelt att tro att det är ditt jobb att komma till dem, inte tvärtom.

3. Distansarbete

I takt med att världen blivit allt mer och mer digitaliserad gäller det också vårt arbete. Distansarbete är ett relativt nytt koncept inom arbetsmiljön men övergången till detta arbetssätt har accelererat under de senaste 18 månaderna på grund av pandemin. Nu är det inte längre en preferens att jobba hemifrån – det är ett krav bland anställda att få arbeta på distans när det är möjligt.

Baserat på ett inlägg från DataServ uppskattar de att år 2025 så kommer en av fyra amerikaner (dvs. cirka 36 miljoner människor) att arbeta på distans, vilket skulle innebära en ökning med 87% jämfört med tiden innan pandemin. Det är goda nyheter för många anställda, eftersom distansarbete innebär mer flexibilitet, besparingar på transport och större frihet att lägga upp sin dag som det passar.

För dig som arbetsgivare innebär det dock vissa utmaningar som måste angripas gällande produktivitet och kommunikation mellan medarbetare.

Kom igång med din bemanning och rekrytering med KFX

Bemanning, rekrytering, karriärvägledning. Oavsett vilka utmaningar din verksamhet står inför kan vi hjälpa till med det mesta. Kom igång med din bemanning och rekrytering redan idag och lägg grunden för ett framgångsrikt 2022. Desto tidigare du börjar, desto bättre. 

Vi fortsätter som vi alltid gjort, hjälper ditt företag att hitta rätt talang, med rätt kompetens, för rätt position. Kontakta oss för mer information om hur vi kan stödja omställningen till det nya normal både under och efter pandemin. 

Se fram emot Del 2 nästa månad där vi går igenom några potentiella lösningar och åtgärder för att hantera dessa utmaningar.

Stäng

För att ansöka vänligen fyll i uppgifterna nedan. Du kan bifoga flera dokument genom att trycka på bläddra upprepade gånger och du kan totalt ladda upp 20MB. Maximala storleken för en enskild fil är 1 MB.

Bifoga CV och andra dokument
Error message
Bläddra
Stäng

Tipsa en vän

Har du en vän som skulle vara intresserad av denna artikel? Fyll då i formuläret nedan