Hur fungerar en rekrytering under covid-19?

KFX låg i framkant vad det gäller digitala rekryteringar redan innan Covid-19. På så sätt hade vi möjligheten att över en natt ställa om till att genomföra samma gedigna rekryteringsprocess helt digitalt utan att tumma på kvalitén.

Hur går en kravprofilstagning till om vi inte kan ha ett ”vanligt” möte?

Eftersom vi har en lång relation med flertalet av våra kunder och känner de väl sedan innan så är den enda förändringen att vi tar mötena digitalt alternativt över en promenad. Gällande nya kunder så läggs extra fokus på frågor kring arbetsmiljö, kultur och hur kunden arbetar under pandemin för att säkerhetsställa att vi rekryterar in rätt kompetens för de förutsättningar som råder.

Det vi kan se gällande kravprofilen i sig är att det efterfrågas mer senioritet då kandidaterna kommer att arbeta mer hemifrån och det därmed ställs högre krav på att de är självgående. Vi kan även se att flexibilitet och vana att arbeta digitalt är kompetenser som efterfrågas mer.

Vad kan jag som kund förvänta mig när man inte kan träffa kandidaterna som vanligt?

Som kund kan du förvänta dig samma genuina känsla av rekryteringsprocessen som innan. Vi anpassar oss efter vad ni känner er bekväma med. Tittar vi på vad som förändrats i en digital rekryteringsprocess ser vi att kandidatupplevelsen faktiskt är högre under en digital rekryteringsprocess. Dels för att det är enklare för kandidaten att ta sig tiden till en intervju och fler är därför benägna att gå in i en rekryteringsprocess. Rekryteringsprocessen i sin helhet upplevs även den mer effektiv och smidigare för kandidaterna.

Intervjuerna i sig tenderar att bli ännu mer strukturerade digitalt när småpratat runt omkring minskas. Med mer strukturerade intervjuer blir bedömningen av kandidaternas kompetenser starkare och på så sätt blir processerna ännu mer träffsäkra. Vi kan även se ett mönster på arbetsmarknaden att digitala rekryteringsprocesser tenderar att bli mer fördomsfria.

Kandidaterna är dock lite försiktigare att ta ett beslut kring en ny anställning och efterfrågar i större utsträckning en tillsvidareanställning utan provanställning. Vi märker att kandidaterna har svårare att bilda sig en uppfattning om arbetsplatsens mjuka värden och kultur. Vi råder därför våra kunder att ta med lite information om detta under presentationen av företaget.

KFX finns över hela landet och har rekryterat talanger sedan 1986. Vi kan finnas där bara som stöd eller ta hand om rekryteringen hela vägen – du väljer! Kontakta gärna något av våra kontor om du är intresserad av att höra mer!

Stäng

För att ansöka vänligen fyll i uppgifterna nedan. Du kan bifoga flera dokument genom att trycka på bläddra upprepade gånger och du kan totalt ladda upp 20MB. Maximala storleken för en enskild fil är 1 MB.

Bifoga CV och andra dokument
Error message
Bläddra
Stäng

Tipsa en vän

Har du en vän som skulle vara intresserad av denna artikel? Fyll då i formuläret nedan