Paula tipsar om vad du kan tänka på vid en digital intervju

Allt fler företag väljer att digitalisera sin anställningsprocess för att efterleva de nya arbetsförhållandena och det “nya normala” i samhället. En uppåtgående trend är användningen av digitala intervjuer som ett första steg i en rekrytering.

Medan många fortfarande föredrar ett möte ansikte-mot-ansikte innebär en online intervju så många fördelar att vi tror många företag kommer vilja fortsätta använda dem som ett komplement till de fysiska anställningsintervjuerna. I denna artikel kommer vi förklara vad digitala intervjuer är, hur de fungerar och vilka fördelar det innebär att genomföra en intervju online.

Vad är digitala intervjuer?

Digitala intervjuer finns i två former: Förinspelad och live.

I en förinspelad videointervju väljer arbetsgivaren ut ett par frågor som sedan arbetstagarna spelar in sig själva besvara. Kandidaten kan spela in sina svar när- och varsomhelst de vill som gör digitala intervjuer väldigt flexibla. Ambitiösa arbetstagare väljer också att spela in sig själva ställa frågorna istället för att bara visa dem i ett textformat. Det skapar en mer “verklig” känsla och är ett bra sätt att introducera kandidater till ert varumärke, arbetskultur och medarbetare.

En live intervju kan ske över vilket chattprogram ni än föredrar. Vi rekommenderar dock de mer välkända alternativen som Microsoft Teams, Google Meet eller Skype då många redan är bekanta med minst en av dem.

KFX rekryterare Paula Jansson ger lite tips på vad du som kandidat kan tänka på inför en digital intervju:

  • Var förberedd på det tekniska och säkerställ i god tid innan att allt fungerar vad gäller kamera, ljud etc. Är det första gången och nervöst, säg det.
  • Sitt (helst stå för att vara mest alert) i tystnad, lugn och ro.
  • Lägg bort mobiltelefonen så du undviker andra distraktioner.
  • Var seriös och påläst och ”klä” dig som om det var ett fysiskt möte.
  • Titta in i kameran. Tänk på hållning och kroppsspråk trots att det är en digital intervju och försök vara ”dig själv”.
  • Ställ frågor. Det är så lätt missa vissa punkter och funderingar då du inte är på plats och får se arbetsplatsen/ korridorerna etc.

Paula Jansson, platschef och rekryterare KFX

Stäng

För att ansöka vänligen fyll i uppgifterna nedan. Du kan bifoga flera dokument genom att trycka på bläddra upprepade gånger och du kan totalt ladda upp 20MB. Maximala storleken för en enskild fil är 1 MB.

Bifoga CV och andra dokument
Error message
Bläddra
Stäng

Tipsa en vän

Har du en vän som skulle vara intresserad av denna artikel? Fyll då i formuläret nedan