Omställning, eller som vi säger – karriärvägledning

KFX HR-partner är ett auktoriserat omställningsföretag. Granskningen sker årligen i auktorisationsnämnden och beslut om auktorisation fattas av Kompetensföretagens styrelse. Men KFX har valt att kalla sin Omställning för Karriärvägledning. Vi har frågat Erika Hällström, rekryterare och konsultchef på KFX i Sundsvall om hur karriärrådgivning fungerar.

Erika, hur skulle du beskriva Karriärvägledning?

Jag skulle beskriva den som en möjlighet där du, med stöd från oss, får djupdyka i din arbetsprofil och göra en ordentlig kompetensinventering. Tillsammans ser vi över dina styrkor och förbättringsområden och du får också hjälp med att göra en matchning mot aktuella yrkesroller som just du skulle passa för. Det här är något vi som individer normalt inte lägger tid på att göra, både på grund av att vi inte alltid vet var vi ska börja men också för att det faktiskt tar tid.

Men när du väl har gjort grundarbetet, då är det gjort! Då har du en bra bas där du kan fylla din profil med all erfarenhet, nya kompetenser och insikter som du samlar på dig framöver.

Vilka fördelar finns det att ta in en extern HR-partner vid en omplacering av medarbetare?

Det är en känslig situation både för arbetsgivaren och arbetstagaren och det är inte helt enkelt att hantera det själv i ett sådant läge. Fördelen blir att vi sitter på kompetensen och är en oberoende part i det stora hela.

Det handlar inte om att lägga över ett ansvar på någon annan, utan detta är en win-win-situation för alla parter. Medarbetaren kommer få tid och fullt fokus från oss, en tid som arbetsgivaren skulle önska att de kunde ge men inte kan i alla lägen.

En annan fördel är att vi dessutom kan ha ett passande jobb för medarbetaren, då vi även har våra affärsområden Rekrytering och Konsultuthyrning.

Just nu står många företag inför varsel och omplaceringar av medarbetare, hur kan karriärvägledning hjälpa dem?

För arbetsgivaren är det självklart oerhört viktigt att det blir ett bra avslut, och det blir det verkligen av att ta in karriärvägledning. Det bygger också en bra företagskultur där det blir tydligt att arbetsgivaren tar hand om sin personal.

Ser man till individ finns det givetvis en hel del fördelar där också. Förutom att få hjälp med att verkligen ta tag i, och grotta ner sig i sin egen profil eller att kanske få ett nytt jobb via oss, så får de en ordentlig boost och framtidstro, det vågar jag lova!

 

Erika Hällström, rekryterare och konsultchef på KFX i Sundsvall

Stäng

För att ansöka vänligen fyll i uppgifterna nedan. Du kan bifoga flera dokument genom att trycka på bläddra upprepade gånger och du kan totalt ladda upp 20MB. Maximala storleken för en enskild fil är 1 MB.

Bifoga CV och andra dokument
Error message
Bläddra
Stäng

Tipsa en vän

Har du en vän som skulle vara intresserad av denna artikel? Fyll då i formuläret nedan