Jämlik rekrytering och bemanning – så funkar det

Rekrytering – att matcha rätt person med rätt behov och plats. Visst låter det enkelt, men för att komma dit ska många steg passeras och processen kan vara krävande för alla parter. Förhoppningar, besvikelser och en ständig tidspress. Vad händer om tjänsten inte tillsätts i tid?

Varje anställd på ett företag är en viktig pusselbit, avgörande för helheten och arbetsplatsens välmående. När någon som tillfört mycket plötsligt bestämmer sig för att gå vidare mot nya äventyr och uppdrag kan det kännas näst intill omöjligt att ersätta dennes plats. För att mildra förlusten väljer vissa att leta efter någon med samma personlighet och egenskaper som den som tidigare haft tjänsten. Men, riktigt så ska inte rekrytering och bemanning gå till. 

Faktum är istället att Diskrimineringsombudsmannen, DO, har tagit fram särskilda riktlinjer som riktar sig till arbetsgivare och som betonar vikten av att eftersträva jämlik och jämställd rekrytering i Göteborg eller andra städer. Detta innebär bland annat följande:

Annonsering

Under rekryterings- och annonseringsprocessen ska arbetsgivare och företag sträva efter att vända sig till sökande med olika kön, etnisk tillhörighet, trosuppfattning eller religion. Detta innebär mer konkret att annonsen ska inkludera alla och att inga omotiverade krav ska ges utrymme i platsannonsen. Exempel på sådana krav är medborgarskap, kroppslängd, svensk utbildning eller liknande. För att sedan nå ut till så många, och framförallt de som sedan tidigare är underrepresenterade, som möjligt är det bra att anmäla tjänsten till Arbetsförmedlingen eller andra kanaler som bidrar till att annonsen ses av många. 

Tillsättning

i samband med tillsättningen av tjänsten säger DO:s riktlinjer att arbetsgivaren ska sträva efter att främja en mer jämställd fördelning mellan könen. Det finns med andra ord, under vissa förutsättningar, möjlighet till så kallad positiv särbehandling som ger företräde till sökande av det underrepresenterade könet. Detta innebär dock inte att en persons kön ensamt ska vara avgörande utan får bara tillämpas i de fall som två personer har lika eller i stort sett lika meriter. Särbehandlingen ska också stå i proportion till ändamålet. 

Rekrytering – inte så enkelt som det kanske låter. Men, med rätt inställning kan förändringen kännas lustfylld snarare än skrämmande. Om du dessutom låter ett rekryterings- och bemanningsföretag som KFX hjälpa dig på vägen ökar du dina chanser att hitta rätt person för tjänsten utan omvägar. Kontakta dem redan idag för mer information om rekrytering i Stockholm eller andra städer. 

“Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos KFX.”

Stäng

För att ansöka vänligen fyll i uppgifterna nedan. Du kan bifoga flera dokument genom att trycka på bläddra upprepade gånger och du kan totalt ladda upp 20MB. Maximala storleken för en enskild fil är 1 MB.

Bifoga CV och andra dokument
Error message
Bläddra
Stäng

Tipsa en vän

Har du en vän som skulle vara intresserad av denna artikel? Fyll då i formuläret nedan