Allt du behöver känna till angående extrajobb som student

Har du planer på att studera? Varje år påbörjar tusentals studenter sina utbildningar runt om i landet. Två av de största utbildningsinstitutionerna i landet finns i Umeå. Om du också ska plugga här, varför inte skaffa ett extrajobb i Umeå som student?  

Vad är ett extrajobb för studenter?

Det är ett jobb som du kan utföra efter skolan eller under andra tillfällen då det är möjligt. Med hjälp av ett extrajobb får du in mer pengar än bara studiebidrag och studielån. Extrajobbet i sig kan variera i omfattning, från bara några timmar i månaden till 20+ timmar i veckan. Det är dock viktigt att ha vissa saker i åtanke när du tar ett extrajobb. Här kan du läsa om både för- och nackdelar samt vad du kan göra för att skaffa ett extrajobb i Umeå som student.

Vikten av att ha ett extrajobb

Poängen med studier, åtminstone i de flesta fall, är att kunna hitta ett jobb inom det ämne som du studerar. Det finns inga krav på studenter att arbeta samtidigt som de utbildar sig. Det ser däremot bra ut på CV:t och du får mängder av nyttig arbetslivserfarenhet som kommer att hjälpa dig i din karriär efter examen.

Fördelar och nackdelar

Fördelarna och nackdelarna med att ha ett extrajobb är desamma oavsett var du studerar. Du har samma fördelar med extrajobb i Västerås som student jämfört med Stockholm, Göteborg och andra storstäder.

  • En stabil inkomst

Alla behöver pengar och även om du får ett studiebidrag, och eventuellt även tar ett studielån, är det alltid bra att ha en stabil inkomst. Med lite extra pengar i plånboken blir det även möjligt att unna sig lite bättre mat, nya kläder eller något annat kul.

  • Utveckla viktiga egenskaper

Ett jobb innebär ansvar. Det kan handla om att du måste vara på plats en viss tid, hålla en viss nivå när du utför vissa sysslor eller något annat typ av ansvar. Detta är bara en av flera egenskaper som utvecklas när du har ett jobb, oavsett om det är ett extrajobb eller inte. Beroende på vilket extrajobb du väljer, och vilka utmaningar du ställs inför, kan du utveckla egenskaper som ledarskap, försäljning, marknadsföring och mycket mer.

  • Bättre betyg

Detta beror naturligtvis på vad det är för extrajobb du har samt vad det är för utbildning du går. Vissa extrajobb kan du lära dig mer från än andra. Ibland kan det även finnas oväntade fördelar med jobbet som bara väntar på att upptäckas, exempelvis medarbetare som vet mycket om ämnet och som du kan lära dig av. Med lite tur kan du hitta ett extrajobb för student som både är inom ditt ämnesområde och även har goda framtidsmöjligheter.

  • Utöka ditt nätverk

En stor del av dagens jobbmöjligheter kommer från ditt nätverk, det vill säga personer som du känner och som kan ge dig bra tips och rekommendationer. När du extrajobbar kommer du omedelbart ut på arbetsmarknaden och kan lära känna personer som kanske blir viktiga för dig i framtiden. Dessutom är det vanligt att du lär känna många trevliga personer på jobbet, personer som sedan kan bli nära vänner.

  • Stå ut från mängden

När du tar examen är du inte ensam om det. Mängder av studenter har tagit examen före dig och de kommer även att ta examen efter dig. Det gäller att särskilja sig från mängden, något du kan göra med hjälp av din jobberfarenhet.

  • Med extrainkomst kan du skapa en buffert

Som student är du ekonomiskt begränsad. Samtidigt har du flera stora kostnader framför dig, från hyran och maten till studielitteratur, nöjen och mycket mer. I de flesta fall tar pengarna slut flera dagar innan nästa löning. Det är vid dessa tillfällen som det lönar sig att ha en budget och försöka lägga undan pengar. Även en liten buffert kan vara till stor nytta vid oväntade händelser. Det behöver inte alltid vara en negativ oväntad händelse, kanske får du tillfälle att göra något speciellt som du kan använda bufferten till.

  • Du kan få sänkt studiebidrag

Detta är en klar nackdel, men bara om du råkar missa det så kallade fribeloppet från CSN. Fribeloppet anger den högsta inkomsten du får ha per halvår, åtminstone om du samtidigt ska få studiebidrag. Tjänar du mer än fribeloppet kommer studiestödet att sänkas. Det finns många faktorer som påverkar ditt fribelopp. Det finns även många olika saker som räknas in till fribeloppet förutom lönen, bland annat aktieutdelning, a-kassa och eventuell bostadsförsäljning. Ett tips är att kolla vad CSN har bestämt för det aktuella året.

  • Mindre fritid

Detta gäller naturligtvis för alla jobb. Ju mer du jobbar, desto mindre tid har du över till annat. Vardagen fylls med många måsten och det är lätt att studierna eller någon annan del av livet blir lidande. Å andra sidan kommer du så gott som alltid att behöva jobba för att kunna göra något under din fritid och din vardag, speciellt efter att studierna är avklarade. Därför är det bra att hitta ett jobb som du trivs med redan från start. På så sätt blir även studietiden lite lättare. Du får även möjlighet att lära dig att balansera liv och jobb. Det finns en hel del extrajobb som passar bra för studentlivet, exempelvis för att det finns goda möjligheter att byta eller lägga om arbetspass.

Hitta extrajobb som student i Umeå

Det finns många sätt att hitta extrajobb, bland annat genom att läsa annonser, ge sig ut bland olika butiker och höra sig för hos företag. Sök jobb på ett enklare sätt med hjälp av ett bemanningsföretag. De tar trots allt emot mängder av jobb som behöver arbetskraft, vilket innebär stora möjligheter för dig som söker extrajobb som student.

En av fördelarna med att vända sig till ett bemanningsföretag är att de även kan matcha dig med passande jobberbjudanden, alternativt hitta jobb som passar för ditt studentliv. Du kan enkelt skapa en profil, börja leta jobb via annonserna eller bli informerad om extrajobb i Västerås för student. Naturligtvis finns även annonser och jobberbjudanden från andra städer, från Umeå till Västerås och även flera storstäder.

Stäng

För att ansöka vänligen fyll i uppgifterna nedan. Du kan bifoga flera dokument genom att trycka på bläddra upprepade gånger och du kan totalt ladda upp 20MB. Maximala storleken för en enskild fil är 1 MB.

Bifoga CV och andra dokument
Error message
Bläddra
Stäng

Tipsa en vän

Har du en vän som skulle vara intresserad av denna artikel? Fyll då i formuläret nedan