Optimera dina chanser till karriärutveckling

Behovet av aktiv karriärutveckling är väldigt individuellt. Vissa trivs som bäst med att ha en tydlig och fast arbetsbeskrivning medan andra uppskattar variation och nya utmaningar.

Oavsett vilken typ av yrkesperson man är så mår de flesta bra av att utvecklas på ett eller annat sätt. Antingen genom att skaffa sig ny kompetens eller genom att få prova på nya roller och uppdrag.

Anställda och medarbetare som känner att det finns utrymme att växa inom organisationen trivs ofta också bättre på arbetsplatsen, vilket i sin tur avspeglar sig i resultaten. När du tillåts avancera till nya nivåer känner man sig dessutom uppskattad och sedd inom organisationen. Det finns alltså många fördelar med karriärutveckling och vägledning, både för en enskilde individen och för teamet som helhet.

Men hur gör man som anställd då för att utvecklas? För att växa?

Man utmanar sig själv. Bara genom att testa nytt och våga sig på nya höjder och vägar kan nya möjligheter uppstå. Till att börja med kan det räcka men något enstaka nytt ansvarsområde eller projekt. Allt beror på vad du har för specifika mål och vad du vill uppnå.

Konsultrollen – underlättar karriärutveckling

Om du känner sig osäker på var du egentligen vill i yrkeslivet kan det vara en bra idé att prova på konsultrollen. Detta är nämligen ett uppdrag som gör det möjligt att arbeta inom många olika områden och som samtidigt skapar en gedigen grogrund för rejäla nätverk och kontakter som i sin tur kan komma till användning under och inför framtida karriärutveckling.

Kontakta HR-specialist för vägledning

Ett annat tips för personer som vill komma vidare i yrkeslivet är att ansluta sig till ett karriärvägledningsprogram. Ett sådant bygger på många olika steg och anpassas alltid efter den enskilde individens unika behov. Till viss del handlar det om att hitta strategier för att skriva CV och för att leverera under intervjusituationer men bygger också på tanken att formulera personliga styrkor, mål och kartlägga den egna kompetensen. För att detta ska vara möjligt följer varje deltagare i programmet en handlingsplan som tagits fram av en professionell HR-specialist.

Betydelsen av bred kompetens

Att hitta rätt i yrkeslivet är alltså ingenting självklart, eller enkelt. Vanligare är snarare att man får prova på många olika tjänster, roller och uppdrag innan man hittar rätt. Detta är helt rimligt och under tiden gäller det att fokusera på att samla på sig så mycket erfarenhet och kompetens som möjligt. Bara på så vis är det möjligt att bredda sitt eget utgångsläge, vilket i sin tur förbättrar förutsättningarna för att du i slutändan ska kunna ta dig an ett inspirerande, motiverande och varierat uppdrag.

I slutändan handlar yrkesmässig utveckling också om tur och att komma i kontakt med arbetsgivare som delar värderingarna om betydelsen av karriär- och kompetensutveckling.  Redan under en anställningsintervju är det därför bra att undersöka hur ledning och chefer ställer sig till detta för att få en bättre bild av dina möjligheter inom företaget. Om det inte kommer att uppstå nya öppningar så kan det vara så att du bör fokusera på andra tjänster.

Vill du vidare i karriären men vet du kanske inte riktigt vilken tjänst eller vilken yrkesroll som passar dig? Kontakta en HR-specialist som oss på KFX och upplev alla fördelar med vägledning och karriärutveckling.

 

Stäng

För att ansöka vänligen fyll i uppgifterna nedan. Du kan bifoga flera dokument genom att trycka på bläddra upprepade gånger och du kan totalt ladda upp 20MB. Maximala storleken för en enskild fil är 1 MB.

Bifoga CV och andra dokument
Error message
Bläddra
Stäng

Tipsa en vän

Har du en vän som skulle vara intresserad av denna artikel? Fyll då i formuläret nedan