First opinion

Vad är first opinion i en rekryteringsprocess?

First opinion, eller första urvalet, är det första steget i urvalsprocessen vid rekrytering. Första urvalet är ett avgörande moment i rekryteringsprocessen för att begränsa antalet kandidater för ett utannonserat jobb. Det är ett av de mer tids- och resurskrävande momenten vid rekrytering som måste utföras med stor noggrannhet för att inte gå miste om talanger.

Beroende på det annonserande företagets storlek och popularitet, jobbets natur och lön, kan det ramla in stora mängder ansökningar från kvalificerade såväl som okvalificerade kandidater. Syftet med first opinion är att gallra bort alla okvalificerade kandidater som inte uppfyller de grundläggande kraven för jobbet. Grundläggande krav är till exempel att inneha ett giltigt körkort som taxichaufför, att en montör besitter korrekt träning eller att en sköterska har en giltig läkarlegitimation.

First opinion är viktigt för att rekryteringsprocessen ska vara genomförbar rent praktiskt i förberedelse inför intervjuerna.

First opinion
 

När behövs first opinion?

Beroende på antalet ansökningar kan man behöva dela upp urvalsprocessen för val av personal i ett eller flera steg. Om antalet ansökningar är väldigt lågt krävs sällan en first opinion i sin personalrekrytering, istället kan man ofta direkt gå vidare till intervjuerna. First opinion bör användas vid följande situationer:

  • Vid stora mängder ansökningar och tidskrävande urval
  • När personliga egenskaper är avgörande för tjänsten
  • Då det finns risk att gå miste om kvalificerade kandidater

 

Hjälp i varje steg av din rekryteringsprocess

Upplevelsen du skapar i kontakt med kandidaterna påverkar inte bara din personalrekrytering, utan även uppfattning av hela ditt varumärke. Varje delmoment, first opinion såväl som intervjuer, behöver utföras med stor noggrannhet och professionalitet. Samtidigt måste hela processen flyta på effektivt för att inte slösa med tid och resurser och för att snabbt tillsätta en person som uppfyller dina personalbehov.

KFX är en trygg HR-partner som kan antingen kan ta över hela din rekryteringsprocess eller stödja dig i ett eller flera delmoment du behöver hjälp med, bland annat:

  • First opinion / Första urval
  • Second opinion
  • Intervju
  • Personbedömning
  • Referenstagning

 

Kontakta KFX för effektiv rekrytering och bemanning

Vårt fokus är och kommer alltid vara att bygga långsiktiga relationer med dig som kund och vår personal. Vi är ett av Sveriges äldsta konsult- och rekryteringsbolag och bygger vår verksamhet på uttrycket: ”Rätt person för rätt position”. Vårt mål är att se till så att du snabbt och enkelt kan få tag i den kompetensen du är i behov av.

Förutom personalrekrytering erbjuder vi även tillfällig bemanning, entreprenad, karriärvägledning och ekonomitjänster.

Kontakta KFX redan idag så hjälper vi dig hitta de bäst kvalificerade personerna för dina behov. Med vår långa erfarenhet och professionella tjänster sparar du både tid och pengar för din HR-avdelning och rekryterande chefer vid val av personal.

Stäng

För att ansöka vänligen fyll i uppgifterna nedan. Du kan bifoga flera dokument genom att trycka på bläddra upprepade gånger och du kan totalt ladda upp 20MB. Maximala storleken för en enskild fil är 1 MB.

Bifoga CV och andra dokument
Error message
Bläddra
Stäng

Tipsa en vän

Har du en vän som skulle vara intresserad av denna artikel? Fyll då i formuläret nedan