En viktig del av tjänster som karriärutveckling och karriärvägledning är att lära andra hantera jobbintervjuer på bästa sätt. Vi har samlat ett antal tips inför jobbintervjun som kan hjälpa dig göra det bästa möjliga intrycket när det väl är dags. Med hjälp av dessa tips kan du både förbereda dig och träna inför en intervju.
1. Så förbereder du dig för intervjun
Du har skickat ett flertal ansökningar och nu har ett eller flera företag hört av sig för att boka en jobbintervju. Bra, du är ett steg närmare jobbet! Att du är inbjuden till en jobbintervju betyder att företaget tyckte om din ansökan, nu vill de veta mer om personen bakom orden.
Nästa steg efter en inbjudan till en jobbintervju är att du förbereder dig. Det finns två saker du ska göra, läsa på om företaget och förbereda dina svar.
2. Undersök företaget
Att undersöka ett företag är relativt enkelt. De viktigaste frågorna att få svar på är: vad gör de, vilka är deras kunder och vad handlar arbetet om. Pluspoäng om du även kan ta reda på hur marknaden ser ut samt vilka nyheter inom branschen som de har påverkats av.
Under tiden som du undersöker företaget kommer du att hitta saker som du är nyfiken på eller kanske inte förstår fullt ut. Det är speciellt relevant när det kommer till själva jobbet som de söker personal till. Anteckna frågorna för att kunna ta med dig till intervjun. Att ha ett par frågor redo visar att du är intresserad av företaget. En bra generell fråga att ställa är hur en vanlig arbetsdag ser ut för personer med det specifika jobbet.
3. Förbered dina svar
När det kommer till att förbereda svar kommer du aldrig att kunna förutse exakt vad de kommer att fråga. Vissa frågor återkommer dock väldigt ofta under jobbintervjuer och du kan förutsätta att de kommer att dyka upp även under din intervju. Vi går igenom en enkel metod för att förbereda sig inför arbetsintervjun, både inför de vanligaste frågorna och även andra eventuella frågor.
Titta igenom din ansökan och skriv ned viktiga händelser och ögonblick som skett under ditt arbetsliv. Det kan handla om den gången du fick hoppa in för att rädda en situation eller när du lyckades extra väl med en specifik uppgift. Det kan även vara en negativ situation som du sedan lyckades vända till något positivt, eller som du hanterade på ett lyckat sätt. Händelserna kan du sedan koppla till nyckelord som ledarskap, problemlösning, noggrannhet och så vidare.
Detta ger dig en bra grund att stå på när du ställs inför olika frågor. Låt oss ta en av de vanligaste frågorna: berätta om dig själv. Det kan vara en svår fråga att svara på men genom att ha tänkt på olika händelser som skett under ditt arbetsliv kan du både ge svar på olika egenskaper som du besitter och samtidigt ge exempel på när du använde dessa egenskaper. ”Jag ser mig själv som en noggrann problemlösare med bra ledarskapsförmågor. Ett bra exempel på detta var när…”
Det är även en bra idé att tänka på ”svagheter”. Då kan du försöka tänka på händelser som inte var så bra, när något gick fel eller när slutresultatet inte riktigt blev som du hade tänkt. Ibland kan samma händelse som visar en av dina styrkor även belysa en av dina svagheter. Om du väljer att berätta om dina svagheter, berätta även om vad du gjorde för att täcka upp eller minimera denna svaghet. På så vis kan du berätta om svagheter som kan ses som styrkor idag.
På detta sätt kan du bearbeta och förbereda dig för de vanligaste frågorna. Försök att även lista händelser som berör andra frågor, exempelvis den klassiska frågan ”Varför vill du jobba hos oss?”. Svaret skulle kunna handla om att du uppskattar företag som satsar på sin personal eller att de är verksamma inom ett område som du verkligen tycker om. Skriv ned vad du värdesätter hos en arbetsgivare och försök att hitta relaterade berättelser.
Du behöver inte använda dig av alla händelser du kommer på. Välj ut några som visar varför du passar för det specifika jobbet eller som på något annat sätt visar att du klarar av arbetet. Under jobbintervjun kommer du att få chansen att berätta dessa händelser, vilket i sin tur särskiljer just din intervju från alla andras. Dina händelser är trots allt högst personliga och kan även vara roliga och relaterbara om de berättas på rätt sätt. En bra mall är att beskriva platsen, beskriva ”händelsen”, beskriva det du gjorde och beskriva resultatet.
4. Vanliga frågor vid en arbetsintervju
- Berätta om dig själv
- Varför vill du jobba hos oss?
- Varför har du sökt detta jobb?
- Berätta om dina tidigare jobberfarenheter
- Vad kan du bidra med till företaget?
- Vad har du för styrkor/svagheter?
5. Så här lyckas du på anställningsintervjun
Vid det här laget har du skrivit ned händelser om ditt arbetsliv som du kopplat till olika egenskaper eller adjektiv, snart är det dags för själva intervjun. Börja med att reda ut logistiken: var intervjun kommer att hållas och exakt vilken tid ska du vara där. Ta reda på när du behöver åka för att vara på plats tidigt, det är alltid bättre att komma för tidigt än att komma för sent.
Det kan låta självklart men påminner ändå om att alltid börja dagen med att duscha, äta frukost så att du inte sitter med kurrande mage på intervjun, fixa naglar, borsta tänder och glöm inte att använda deodorant. Det kan vara en bra idé att ta med ett litet mellanmål för att få upp energin strax innan mötet. När du väl är på plats, hälsa på alla personer du möter och bjud gärna på ett leende. Kan du, undvik att röka innan intervjun eftersom röklukten sätter sig i både kläder och på dina händer.
6. Så här klär du dig inför en arbetsintervju
En grundregel är att ta seden dit du kommer. Hos ett mer avslappnat företag kan en t-shirt och ett par jeans passa utmärkt medan andra företag har en mer strikt klädkod. Oavsett vad du har på dig, se till att kläderna är rena och sitter bra.
7. Därför är det viktigt att vara förberedd
Under ett bra möte känns det som om att tiden flyger förbi. Genom att förbereda dig ger du dig själv saker att prata om, från händelser som belyser bra egenskaper till frågor om arbetsgivaren och jobbet. När du inte har förberett dig inför en arbetsintervju är det lätt hänt att du får tunghäfta eller helt enkelt inte kommer på bra saker att säga just i det ögonblicket.
8. Frågor att ställa när jobbintervju börjar ta slut
När allt är sagt och intervjun börjar lida mot sitt naturliga slut är det bra att vara proaktiv genom att ställa vissa frågor. En bra fråga är: hur ser er intervjuprocess ut? De kanske planerar att utföra fler intervjuer innan de ger något svar eller så behöver de vänta på att en av beslutsfattarna kommer tillbaka från en semester. Det du vill veta är vad som är nästa steg och ungefär när du kan få ett svar.
9. Saker att göra efter intervjun
Något du alltid kan göra är att skriva ett mejl och tacka för intervjun. Det behöver inte vara ett långt mejl. Om du tycker att intervjun gick bra är sannolikheten stor att de kommer att ringa dina angivna referenser. Det är en god idé att ringa dessa personer och berätta att det skulle kunna komma ett samtal från den specifika arbetsgivaren. Detta ger referenserna möjlighet att förbereda sig lite, något som alltid är bra.
10. Börja fokusera på något annat
Du har gjort allt i din makt för att landa jobbet och nu är beslutet bortom din kontroll. Att behöva vänta kan kännas mentalt jobbigt men faktum är att du fortfarande är mitt inne i en process att söka jobb, fortsätt med detta. Vi hjälper dig gärna med detta, oavsett om du vill hitta extrajobb som student eller är på jakt efter ett mer stimulerande arbete. Du kan enkelt registrera ditt CV på vår hemsida.
Tänk på att en jobbintervju bara är en jobbintervju, varken mer eller mindre. Du kan öka dina chanser att göra ett bra intryck genom att följa våra tips men även om du gör allt rätt kan det hända att de väljer någon annan. Försök att inte lägga alltför stor vikt vid detta, tids nog kommer du att hitta en jobbmöjlighet som passar dig perfekt. Ju fler intervjuer du går på, desto bättre kommer du bli på att göra ett bra intryck.