Sveriges bästa företagsbloggar 2018

Tips för dig som planerar att söka jobb i Stockholm eller Malmö

Nytt år, nya tag. För dig som planerar att göra 2018 till året då du hittade fram till det efterlängtade drömjobbet och äntligen uppnådde dina karriärmål så är det nu hög tid att lägga upp en strategi för ditt jobbsökande.

Arbetet med ansökningar, CV och intervjuer bör inte stressas eller slarvas igenom. För att maximera dina möjligheter och chanser att komma vidare i karriären är det istället viktigt att strukturera upp din karriärsatsning och lägga upp en tydlig plan över hur du kan nå fram till dina mål. Detta oavsett om du planerar att söka jobb i Stockholm, Göteborg eller andra städer.

Först och främst: vad är det du eftersträvar, vad söker du för tjänst? 

Ett vanligt misstag, när man väl bestämt sig för att söka sig vidare till en ny arbetsplats, eller ett nytt uppdrag, är att skicka ut jobbansökningar till höger och vänster utan vidare eftertanke eller insikt om vad man egentligen vill. Detta kan innebära flera nackdelar. För det första så märks det hos arbetsgivare som läser denna typen av CV:n, att kandidaten sökt jobbet mest för sakens skull snarare än för att denne verkligen vill ha jobbet.

Om du som sökande då ändå får jobbet så blir det troligen ingen långvarig tjänst. Framgångsrika jobbmatchningar och relationer mellan arbetsgivare och medarbetare kräver nämligen lojalitet och motivation, vilket i sin tur bygger på intresse och engagemang inom det specifika yrkesområdet.

När du väl formulerat ditt slutmål, och vad du hoppas på för nästa steg i karriären blir det lättare att ta sig dit. Ett grundläggande steg, oavsett om du ska söka jobb i Malmö eller andra delar av landet, är att skriva ett relevant CV som återger din kompetens, utbildningsnivå och som sammanfattar ditt yrkesliv på ett sätt som passar kraven för tjänsten du planerar att söka. Allting bör skräddarsys och det är med andra ord ingen bra idé att klämma in mängder av information bara för sakens skull. Ett CV är något som ska gå snabbt att läsa och som snabbt ska informera arbetsgivaren om varför du är en intressant för den aktuella tjänsten.

Rådgivning och HR-tjänster

Detta är inte helt enkelt utan kräver tvärtom både övning och i vissa fall rådgivning. När man själv befinner sig mitt i en jobbsökarprocess så kan det dessutom vara svårt att sätt fingret på vad man kan erbjuda och hur man sticker ut. En partner med HR-tjänster kan då guida dig till de rätt formuleringarna och till ett välstrukturerat CV som går snabbt att ta till sig och som väcker intresse.

För dig som vill ha några snabba tips om vad som bör ingå i ett CV, och hur informationen det ska läggas upp hittar också mer information här nedanför:

  • Person- och kontaktuppgifter

Det viktigaste i ett CV kan kanske tänkas vara själva sammanställningen över dina olika utbildningar och anställningar. Visst är detta centralt, vilket du också kan läsa mer om i nästa stycke. Men, faktum är samtidigt att det inte spelar någon som helst roll hur bra du skriver ditt CV om du inte inkluderar rätt person- och kontaktuppgifter. Denna information ska vara tydlig, uppdaterad och korrekt. Om inte annat för att undvika risken för att arbetsgivaren inte lyckas på tag på dig i samband med att du äntligen gett dig i kast med att söka jobb i Stockholm eller Malmö.

  • Utbildning och yrkesbakgrund

Själva hjärtat i ett CV är att sammanfatta din utbildnings- och yrkesbakgrund på ett bra och relevant sätt. Det är tack vare detta som arbetsgivaren får en överblick över din yrkesprofil, och om du verkar ha de rätta kompetenserna och erfarenheterna för det aktuella uppdraget. Det vanligaste misstaget i samband med detta är att klämma in för många, irrelevanta poster i sammanfattningen. För bästa läsbarhet och för att väcka intresse snabbt är det bättre att framförallt inkludera information som kopplar till den sökta tjänsten på ett eller annat sätt.

  • IT och språk

Det moderna samhället digitaliseras och globaliseras hela tiden. Vi arbetar allt mer över gränserna och kunder och partners kan ofta befinna sig i helt andra världsdelar än du. För att klara de här förutsättningarna gäller det för företag och organisationer att investera i personal med de rätta profilerna och kompetenserna.

Gedigen kunskap inom språk och IT är en viktig del av detta och oavsett om du planerar att söka jobb i Stockholm eller Göteborg bör du vara noggrann med inkludera denna typen av information i ditt CV. Var detaljerad och lista upp vilka olika system, program och språk du behärskar, samt i vilken utsträckning.

  • Bild

Slutligen, den ständigt omdiskuterade frågan om huruvida en bild verkligen är nödvändig att inkludera i ett CV? Nej, det är inte nödvändigt, men det kan innebära stora fördelar. Inte för att arbetsgivaren ska avgöra om du passar för tjänsten utifrån ditt utseende, men eftersom det ger ditt cv en personligare tilltal. På så vis blir det också lättare att sticka ut i konkurrensen. Till detta hör också att det kan vara ett bra och strategisk grepp att satsa lite extra på formgivningen av ditt CV som då utmärker sig i högre grad.

  • Personligt brev

Ovan nämna områden är alla av stor betydelse men för att göra din ansökan komplett krävs också ett personligt brev. Det är i denna del av CV:t som det blir möjligt för arbetsgivaren att få ett bättre grepp om din personlighet och hur du kommer att passa in i teamet som helhet.

Allt handlar alltså inte bara om rätt kompetens eller erfarenheter, för att verkligen vara rätt för ett uppdrag krävs också att man som kandidat även har rätt profil vad gäller identitetsmarkörer och egenskaper. Social kompetens, intressen, envishet, ambitionsförmåga och mål är bara en del av de faktorer som hör till detta området och som kan vara värt att lyfta. Om du själv är osäker på vilka egenskaper som utmärker dig så finns det HR-tjänster och karriärvägledning som kan hjälpa dig vidare.

Söka jobb i Stockholm och Malmö – avslutande råd

Att söka jobb i  Malmö eller andra delar av landet kan av många upplevas som svårt och många upplever det också som obehaglig att skicka ut ansökningar som ska granskas av en eventuell arbetsgivare. Visst finns det en stress, och en press inbakad i detta, men som arbetssökande kan det vara en bra idé att dra nytta av detta.

Även om det kan kännas motigt så finns det också mycket att vinna på att lägga ner extra energi på ett gediget och skräddarsytt material. Oavsett om du får tjänsten eller inte så är chansen stor att du ändå gör någon form av intryck på arbetsgivaren – kanske kan det leda till att de plockar upp din ansökan längre fram? Om inte så har du åtminstone lagt tid och energi på ett underlag som kanske kan komma till nytta i samband med att du söker en annan drömtjänst.

Lycka till! Om du behöver hjälp är du välkommen att kontakta oss på KFX för rådgivning och andra HR-tjänster.

 

Glömt lösenord Registrera dig Tidrapportera
Stäng

För att ansöka vänligen fyll i uppgifterna nedan. Du kan bifoga flera dokument genom att trycka på bläddra upprepade gånger och du kan totalt ladda upp 20MB. Maximala storleken för en enskild fil är 1 MB.

Bifoga CV och andra dokument
Error message
Bläddra
Stäng

Tipsa en vän

Har du en vän som skulle vara intresserad av denna artikel? Fyll då i formuläret nedan