Så framtidssäkrar du din karriär

När är det dags att hitta en ny yrkesroll eller arbetsplats?

Gör ett litet test på att du gör rätt saker. Fundera på hur det känns att fortsätta jobba med samma sak som du gör nu, men i ytterligare två år. Om den tanken känns oacceptabel, ja, då är det dags att byta jobb.

 

Varför just två år?

Ett år hinner passera ganska fort. Då är risken att man tänker ”bara ett år till” och på så vis stannar kvar i ganska många år. Vissa branscher är ju ersättningsmässigt bonusdrivna vilket riskerar att du stannar kvar trots att gnistan är släckt. Tanken på att lägga hela två år av ditt liv på en syssla du inte tycker om blir däremot lite av en väckande örfil.

 

Vilka yrken löper störst risk att försvinna i framtiden?

Alla yrken som inte är komplexa eller som kräver lärande. För att vara väldigt konkret så verkar det som att fordon i stor utsträckning kommer att framföras av maskiner i en ganska nära framtid. Nyckeln kan vara att syssla med någonting som robotar är dåliga på. Som service eller ledarskap. Att kunna tolka och dra slutsatser från de mönster i omvärlden som maskiner är duktiga på att hitta.

 

Vad är det viktigaste man kan göra för att framtidssäkra sig?

Ha ett system för att hantera insikter och kunskap i din vardag, det låter mer komplicerat än vad det är. Det handlar om att ha en strukturerad anteckningsbok där du samlar insikter. En egen bank av slutsatser och kunskaper som du då och då tittar igenom för att på så sätt upptäcka nya aspekter av det du lärt dig! Vad du än arbetar med kommer du till vissa insikter ibland – dessa bör antecknas. Mät och sätt värden för känslor och resultat. Till exempel kan du gradera hur din jobbdag varit och skriva varför den fick ett högt eller lågt betyg. Med tiden inser du hur du ska lägga upp din dag för att den ska bli så bra som möjligt!

 

När man väl har bestämt sig för att sluta, hur ska man tänka då för att hitta en ny karriärsbana?

Hos KFX HR-partner kan vi hjälpa dig med karriärvägledning. För att ta dig till det mål du vill nå, hjälpa dig att vara noggrant förberedd och ha en detaljerad plan. Vi finns i Umeå, Sundsvall, Stockholm, Västerås, Göteborg och Malmö.

Stäng

För att ansöka vänligen fyll i uppgifterna nedan. Du kan bifoga flera dokument genom att trycka på bläddra upprepade gånger och du kan totalt ladda upp 20MB. Maximala storleken för en enskild fil är 1 MB.

Bifoga CV och andra dokument
Error message
Bläddra
Stäng

Tipsa en vän

Har du en vän som skulle vara intresserad av denna artikel? Fyll då i formuläret nedan