Hur man skriver ett CV

Om du söker och hittar ett jobb som passar dig kommer nästa steg i processen – att skriva ett CV och skicka in detta tillsammans med din ansökan. Att skriva ett CV är enkelt, konsten ligger i att skriva det som säljer in dig på ett lyckat sätt. Vi går igenom grunderna till hur man skriver ett CV och även vad du ska tänka på för att göra din ansökan så attraktiv som möjligt.

Allmänna tips om hur man skriver ett CV | KFX

Vad är ett CV?

Men innan vi lär dig hur man skriver ett CV, vad är ett CV?

CV är en förkortning på “Curriculum vitae” som är latinska för “levnadslopp” – en beskrivning av livet. Ett CV är sammanställningen av en persons kunskaper, erfarenheter och färdigheter. I ditt CV ska du skriva vad du kan, vad du gjort i livet och vad du är bra på.

Syftet med ett CV är arbetsgivaren ska få en tydlig bild om dig som person, dina färdigheter och tidigare arbetslivserfarenhet för att kunna avgöra om du är rätt person för jobbet.

Allmänna tips

När det kommer till CV är relevans A och O. Är informationen inte relevant bör du överväga att ta bort den helt från ditt CV. Vilken gymnasieutbildning du gick är bara av intresse om du är i början av din karriär. Likaså kan många av dina tidigare jobb vara irrelevanta för den nya tjänsten. Du ska självklart ha med dem då rekryteraren annars kommer att undra över ”luckor” men lägg krutet på att beskriva de tjänster du haft som faktiskt är intressant för rekryteraren; på så sätt gör du jobbet lättare både för dig själv och för de personer som kommer att läsa ditt CV.

Med detta sagt är det värt att skapa ett dokument med all din jobbhistorik. Sedan kan du från det välja ut vilka arbeten du ska skriva mer om eller mindre.

CV – grundmall

I sin allra enklaste form ska ett CV innehålla tre paragrafer.

  • Grundläggande information
  • Jobberfarenhet
  • Utbildning

Ditt CV kan eventuellt även innehålla en avslutande sammanfattning eller ytterligare en paragraf där du anger annan information som kan vara intressant för rekryteraren. Håll ditt CV kort, sikta på cirka en till två sidor. Nedan följer en genomgång av de olika delarna av ditt CV.

Bild och grundläggande information

Du bör ange namn, adress, telefonnummer och e-post högt upp i ditt brev så att rekryteraren lätt kan komma i kontakt med dig. När det kommer till en bild, om du väljer att ha med detta, ska den vara professionell. Visa upp ditt ”jobb-jag”, inte vara suddig eller från senaste födelsedagsfesten, utan en bild som visar upp dig så som du skulle möta en rekryterare när du kommer för att söka jobb. Ett enkelt sätt att ta en bra bild är att ta den mot en enfärgad vägg och en plats med bra ljus. De flesta kan ta en bra CV-bild med mobiltelefonen idag, ta hjälp av en vän eller familjemedlem.

Jobberfarenhet

Detta är på många sätt den viktigaste delen. Det är här du visar att du har den rätta kompetensen och erfarenheten för jobbet. Ta endast med det som på något sätt är relevant eller där du kan förklara hur dina erfarenheter från arbetet kan användas i den nya tjänsten. All annan information gör ditt CV svårare att överblicka. Det är vanligt att ange arbetsplats, anställningstid, befattning och en kort beskrivning av de arbetsuppgifter du hade. Ange jobben i kronologisk ordning. Börja med det senaste jobbet eller ditt nuvarande jobb.

Utbildning

Nästa relevanta paragraf i ditt CV, speciellt om annonsen specifikt söker personer med en viss akademisk bakgrund. Återigen, ta endast med det som är relevant.

Övrig information

Det är inte alltid nödvändigt men ibland kan det finnas information utanför din erfarenhet eller din utbildning som kan vara av intresse för rekryteraren. Då kan det vara aktuellt att ha ytterligare en paragraf som du döper till övrigt eller liknande. Här kan du även inkludera eventuella färdigheter och förmågor, exempelvis språkkunskaper eller program som du behärskar.

Referenser

Här kan du ange referenser för dina senaste jobb eller för något annat som du har tagit upp i din jobbansökan. Ange både namn, befattning och telefonnummer.

Det personliga brevet

I Sverige är det fortfarande vanligast att skicka både ett CV och ett personligt brev (PB) även om många idag har valt bort CV i sin rekryteringsprocess så kommer du någon gång innan en anställning att få frågan om tidigare arbetsplatser och uppgifter kopplade till den. Att skriva ett personligt brev är en konst i sig och kräver tid. Här ska du förklara varför just du passar för det specifika jobbet. Det är här som du behöver lyfta dina egenskaper och förmågor, samtidigt som du kopplar dessa till dina erfarenheter och utbildningar.

Ett bra CV är i princip en välgenomtänkt lista medan det personliga skrivs ut i löpande text med fullständiga meningar. Innehållsmässigt kan ett CV och ett personligt brev vara väldigt lika. Det betyder dock inte att ditt personliga brev enbart ska fungera som ditt CV i brevform. Undvik misstaget många gör att repetera ordagrant det som står i ditt CV i ditt personliga brev. Ditt personliga brev är ett komplement till ditt CV där du beskriver och kopplar ihop dina erfarenheter så de bildar en form av berättelse. Tillsammans med ditt CV ger ditt personliga brev en helhetsbild av den du är.

Anpassa alltid din ansökan till jobbet

Det är inte ovanlig att söka ett flertal jobb om dagen. För att göra processen enklare kan du återanvända flera delar av både av ditt CV och ditt personliga brev. Det är dock viktigt att alltid anpassa din ansökan till det specifika arbetet du söker, även om det tar lite extra tid. Det är betydligt bättre att skicka två ordentliga ansökningar jämfört med att skicka tio halvdana ansökningar. Om en rekryterare läser din ansökan och märker att texten uppenbart inte var specifikt för jobbannonsen så signalerar detta inte bara att du är slarvig utan även att du egentligen inte är sådär jätteintresserad av jobbet.

Läs igenom en extra gång

Ett CV får inte innehålla slarvfel, grammatiska fel eller felstavningar. Detta ger omedelbart ett oseriöst intryck. Läs igenom din ansökan ordentligt, ord för ord. Ta din tid, 10 minuters korrekturläsning av din ansökan kan vara den lilla detaljen som gör att du får jobbet. Ett tips är att låta någon annan läsa igenom din ansökan innan du skickar den. Det är lätt att stirra sig blind på sin egen text och missa uppenbara felaktigheter.

Grattis! Nu har du lärt dig allt du behöver veta om hur man skriver ett CV som kommer imponera och fånga arbetsgivarens intresse. 

Sist men inte minst…

…ge aldrig upp!

Det kan ta lite tid att få till en anställningsintervju, och kanske ännu längre att få en anställning. Men sluta aldrig kämpa – tappa inte hoppet! Vi lovar dig, förr eller senare så kommer du att lyckas och hitta jobbet perfekt för dig. Det löser sig alltid till slut, det gäller bara att inte stanna av i processen.

Registrera ditt CV för jobb

Oavsett om du vill söka extrajobb som student eller är på jakt efter nästa steg i karriären är det värt att registrera ditt CV för jobb hos ett rekrytering- och bemanningsföretag. Ett sådant företag kan öka dina chanser att hitta ett jobb, det är nämligen många företag som vänder sig till rekryterare för att anställa, helt enkelt för att de sitter på en bra kandidatpool och är proffs på att hitta rätt matchning. Bli inte förvånad om du hittar en bra jobbannons där kontaktuppgifterna går till ett rekryteringsföretag.

Genom att registrera ditt CV kan rekryteringsföretagets handläggare även matcha ditt CV med andras. Vid en allmän registrering, det vill säga där du inte specifikt letar efter ett jobb, kan du omöjligt bara ta med det som är relevant. Du har trots allt inget som informationen ska vara relevant för. Här passar det bättre att ta med så mycket som möjligt. Som tur är har du redan skapat ett dokument där du samlat all din jobberfarenhet. Du kan även få hjälp på andra sätt, exempelvis genom karriärvägledning eller konstruktiv feedback av ditt CV och personliga brev.

Stäng

För att ansöka vänligen fyll i uppgifterna nedan. Du kan bifoga flera dokument genom att trycka på bläddra upprepade gånger och du kan totalt ladda upp 20MB. Maximala storleken för en enskild fil är 1 MB.

Bifoga CV och andra dokument
Error message
Bläddra
Stäng

Tipsa en vän

Har du en vän som skulle vara intresserad av denna artikel? Fyll då i formuläret nedan