Hitta personal – 7 tips som hjälper er

Är det dags att anställa? Undrar ni hur ni ska hitta rätt person för jobbet?

Att som arbetsgivare hitta personal som är helt rätt för er verksamhet kan vara svårt. Här är 7 råd och tips från KFX HR-partner som kan hjälpa er att attrahera och hitta rätt personal till ert företag.

En dam som använder datorn | KFX

Hitta personal genom internships och praktikplatser

Erbjud studenter på väg ut i arbetslivet relevanta och bra praktikplatser med arbetsuppgifter som utmanar och utvecklar deras kompetens. Det kommer att vara bra både för er egen organisation och studenten som får viktiga erfarenheter och en bra start på sin karriärutveckling. Är ni verksamma inom en konkurrensutsatt bransch, vill hitta personal i Stockholm eller någon annan storstad där det är hög konkurrens om arbetskraften och svårt att hitta lämpliga kandidater är detta ett mycket bra sätt att hitta nya framtida kollegor. Kanske får ni in ett riktigt guldkorn som hjälper er verksamhet framåt och blir er nya stjärna!

Arbeta med employer branding

Ett ämne som varit, och fortfarande är, mycket hett är employer branding. Employer branding kan beskrivas som sättet ni uppfattas på av dåtida, nuvarande eller framtida anställda.

Om man lyckas med sin employer branding är det lätt att hitta nya talanger som söker sig till er organisation. Ni får ett bredare underlag att välja från i rekryteringsprocesser och intresserade och kompetenta talanger svarar på era annonser så fort ni sätter igång med en rekryteringsprocess utan att ni behöver leta med ljus och lykta. Samtidigt som ni också bibehåller och ökar motivationen och hos era nuvarande anställda. Det behöver inte handla om att ha ett kontor som ser alldeles tokigt ut med rutschkana istället för trappa och sittpuffar istället för kontorsstolar. Det kan handla om små saker, som en härlig företagskultur eller schyssta förmåner för de anställda.

Använd er hemsida för att hitta personal

Er egen hemsida är en mycket viktig kanal för att locka och informera intresserade kandidater. Se till att hemsidan är väl uppdaterad både med beskrivande information om ert tjänsteutbud och er verksamhet. Ska ni rekrytera, lägg till information om att ni söker en eller flera nya medarbetare, informera om tjänsten och ge tydlig information om vart och hur man kan söka jobbet. Det gör det lättare för jobbsökaren. Arbetar ni med ett rekryteringsföretag, glöm inte att länka till platsannonsen!

En aktiv dialog med nuvarande personal

Era anställda är till stor del ert ansikte utåt. Framförallt när det kommer till att hjälpa till vid en rekrytering. Ta hjälp av era anställda om ni har svårt att hitta bra kandidater! Det är mycket troligt att de känner någon som är verksam inom sitt eget fält och kan ge en rekommendation om en ny kollega. Kanske är en gammal pluggkompis eller en kontakt på LinkedIn lösningen för er rekrytering? Oavsett om den nuvarande personalen kan hjälpa till att hitta en ny rekryt eller inte är det en bra idé att prata med de anställda för att förankra vilka nya kompetenser som behövs för verksamheten.

Hur ser era interna mål ut? Vad vill ni uppnå med er rekrytering och hur vill ni att ert team ska utvecklas? Genom att tillsammans med era nuvarande anställda tydligt formulera vilket resurser som behöver tas in.

Hitta personal genom att sticka ut i annonseringen

Att få många ansökningar till en tjänst behöver nödvändigtvis vara positivt. Väldigt många jobbannonser gör gällande att man söker väldigt breda kunskaper inom fält som kanske inte är relaterade till varandra. Det gör att man får in många ansökningar, men har svårt att hitta precis den person man söker. Att sticka ut i annonsering genom att vara väldigt specifik gör att du har större chanser att hitta personal som är rätt. Kanske är det viktigt för er att den ni anställer är flexibel. Specificera vad flexibel innebär för just er och varför det är viktigt i er verksamhet och undvik floskler.

Överväg att hyra in personal

Har ni endast ett tillfälligt behov av personal? Överväg att hyra in personalen istället för att anställa. Oavsett om det gäller enklare arbetsuppgifter som till exempel paketering eller mer kvalificerade uppdrag som passar en managementkonsult så finns möjlighet att hyra in kompetensen. På det viset sparar ni pengar och får snabbt in personal som utför de arbetsuppgifter ni behöver.

Hitta personal med rekryteringsföretag

Det enklaste, mest effektiva och snabbaste sättet att hitta personal är genom att anlita ett rekryteringsföretag. Vi är experter på att hantera rekryteringsprocesser utifrån specifika krav och specifikationer, vi har en stor kandidatbank med många olika kompetenser och vi erbjuder rådgivning för att hitta precis rätt kompetens för er verksamhet. Att ta hjälp med rekrytering sparar tid, ni kan koncentrera er på er verksamhet och får bättre förutsättningar för att hitta ett urval med kandidater som möter era förväntningar och förhoppningar.

Stäng

För att ansöka vänligen fyll i uppgifterna nedan. Du kan bifoga flera dokument genom att trycka på bläddra upprepade gånger och du kan totalt ladda upp 20MB. Maximala storleken för en enskild fil är 1 MB.

Bifoga CV och andra dokument
Error message
Bläddra
Stäng

Tipsa en vän

Har du en vän som skulle vara intresserad av denna artikel? Fyll då i formuläret nedan