Man som använder en bärbar dator | KFX

Framtidens arbetsplats efter corona

Det är många som spår om framtiden just nu ─ vad kommer återgå till hur det var innan pandemin, vilka förändringar kommer kvarstå och vad kommer förändras ytterligare inför framtiden? Det går egentligen bara att spekulera om hur framtidens kontor och arbetsplats kommer att se ut. I denna artikel tänkte vi därför diskutera några av de mest framstående frågorna och trenderna inom “Framtidens kontor och arbetsplats efter corona”. 

“Pandemin accelererade befintliga trender inom distansarbete, e-handel och automation, där upp till 25% fler arbetare än tidigare beräknat potentiellt behövde byta yrke.”  – McKinsey Global Institute

Kommer öppna kontorslandskap finnas kvar i framtiden?

Öppna kontorslandskap är uppskattade av många. Det skapar stora, öppna, luftiga ytor där du kan se såväl som enkelt kommunicera med medarbetare. Så har öppna kontorslandskap en plats i framtidens kontor och arbetsplats? Med stor sannolikhet, ja, dock kommer kontorsytan behöva genomgå stora förändringar för att minska risken för smittspridning. Till exempel större mellanrum mellan alla arbetsplatser och medarbetare, såväl som strängare restriktioner när en person visar tecken på sjukdom.

Vad är hybrid working?

En annan uppåtgående trend som accelererats kraftigt är det så kallade konceptet om “Hybrid working” ─ att arbeta både hemma och på kontoret. Enligt flera stora forskningsinsatser runt om i världen, inklusive YouGov Survey och CIPD Research, indikerar att en majoritet av anställda vill fortsätta jobba hemma iallafall en del av sin vecka. Detta innebär helt nya möjligheter och förutsättningar för organisationer att etablera nya sätt att arbeta. 

Ashley Whillas, professor vid Harvard Business School, kom med idén om en 3-2-2 hybridmodell ─ 3 dagar på arbetsplatsen, två på distans och två lediga vilodagar. Modellen 3-2-2 ger de anställda möjligheten att själva fatta beslut om sin arbetsvecka och vilka dagar de ska jobba.

Ett förändrat kontor

Många talar om att framtidsanpassa sina arbetsplatser inför det nya normala. Flytten leder många in på hur deras ändrade arbetssätt påverkar deras egna behov och hur det optimala framtida hybridkontoret bör se ut. 

Ett aktivitetsbaserat kontor med färre arbetsplatser? Fler mötesrum? Ytterligare utrymmen för videomöten? Större och luftigare kök för spontana möten? Närmare kommunikationsvägar? Snabbare bredband eller kanske till och med ett så kallat “AI-rum”? Eller handlar det om helt något annat? 

Vi vet inte med säkerhet. Nya teknologier och strategier håller på att utvecklas och etableras i detta nu. Vilket koncept som går vinnande ur striden är svårt att säga. Kanske kommer alla spela en viktig roll i framtidens kontor och arbetsplats

Kommer vi som konsult och rekryteringsföretag ändra vårt sätt att ta emot kandidater?

Intervjurum kan vara små, det måste vi erkänna. Inte alls i linje med covidregler och avstånd. I och med pandemin gjorde de flesta bemannings- och rekryteringsföretag stora direkta omställningar till digitala intervjuer. Arbetet med att utveckla detta var redan långt gången men pandemin gav den en skjuts kan man säga. Troligtvis kommer digitala intervjuer och möten med kandidater att finns kvar på ett eller annat sätt men längre personliga möten har varit något både vi som jobbar i branschen och våra kandidater har saknat. En bra rekrytering handlar om ett möte mellan människor – det går inte att med dagens teknik byta ut. Men med ny AI teknik, vem vet? Det är en spännande framtid vi har att se fram emot!

Ett ökat fokus på mental hälsa

Samtliga personer runt om hela världen har upplevt ett kollektivt trauma under pandemin. Nästan alla har på något sätt påverkats av covid-19, direkt och indirekt, från att själva ha insjuknat eller förlorat en nära vän eller släkting, till att bära mask och känna effekterna av restriktionerna gällande social distansering. I kristider blir sociala problem och trender allt tydligare. Efter 9/11 upplevde nästan hela Amerika ett djupt och allmänt trauma som hägrade över dem i månader och år efter attacken. Den mentala trauman från covid-19 har utvecklats på ett liknande sätt över hela världen. 

Vi förväntar oss ett allt större fokus på mental hälsa i framtiden både inom och utanför arbetsplatsen för att bemöta effekterna av pandemin som:

  • PTSD (Post Traumatic Stress Disorder)
  • Känslor av isolering och ensamhet

Läs om HR-, bemannings- och rekryteringstrender 2021 post-covid

Stäng

För att ansöka vänligen fyll i uppgifterna nedan. Du kan bifoga flera dokument genom att trycka på bläddra upprepade gånger och du kan totalt ladda upp 20MB. Maximala storleken för en enskild fil är 1 MB.

Bifoga CV och andra dokument
Error message
Bläddra
Stäng

Tipsa en vän

Har du en vän som skulle vara intresserad av denna artikel? Fyll då i formuläret nedan