Digitala intervjuer Tips | KFX

Digitala intervjuer: Frågor, Svar och Tips om hur du förbereder dig

Populariteten av digitala intervjuer för anställningsprocessen sköt i höjden under pandemin och det är ett koncept vi är övertygade är här för att stanna som ett komplement i anställningsprocessen. Om du har sökt ett jobb och bjudits in till en online intervju är det viktigt att veta vad du kan förvänta dig. I den här artikeln kommer vi att gå igenom vanliga frågor arbetsgivaren ofta ställer, hur du kan besvara dem samt tips om hur du förbereder dig inför digitala intervjuer. Dessa tips och tricks fungerar för både digitala intervjuer i realtid såväl som inspelade videointervjuer.

Digitala intervjufrågor

Nedan är några populära frågor arbetsgivare ofta inkluderar i digitala intervjuer. Detta är relativt generella frågor du säkert känner igen som används i alla typer av anställningsintervjuer vare sig de är digitala eller fysiska:

  • Berätta om dig själv.
  • Var ser du dig själv professionellt om fem år?
  • Vad var det som fångade ditt intresse för just denna position?
  • Berätta om en gång då du överträffade förväntningarna på ett projekt på jobbet.
  • Varför ska vi anställa dig?

1. Berätta om dig själv

“Berätta om dig själv” är ofta den första frågan du får i digitala intervjuer. Det är en mjukstart med syftet att helt enkelt introducera vem du är som person för din blivande arbetsgivare. Ditt svar avslöjar vad du tycker är de viktigaste egenskaperna hos dig själv. Även om den här frågan är öppen bör du vägleda dina svar för att lyfta fram arbetsrelevanta färdigheter och historier för just tjänsten du söker.

2. Var ser du dig själv professionellt om fem år?

Att anställa någon är en investering, så företag vill säkerställa att dina professionella mål matchar deras. När du väljer ditt svar, fundera över hur/om dina kärnvärden harmonierar med företagets och hur du kan passa in i företaget. Om möjligt, studera noggrant uppdragsbeskrivningen för att se om du kan skräddarsy ditt svar efter deras behov.

3. Vad var det som fångade ditt intresse för just denna position?

Denna fråga har två syften: dels för att visa att positionen kräver att kandidaten visar en nivå av förståelse för vad som förväntas, dels för att det tillåter den sökande att berätta om sina ambitioner och önskemål från jobbet. Välj de fördelar som bäst reflekterar dig, din karaktär och ambition.

4. Berätta om en gång då du överträffade förväntningarna på ett projekt på jobbet

Detta är en vanlig fråga i digitala intervjuer eftersom det ger den sökande möjlighet att presentera några av sina bästa arbeten och kvaliteter. Idealiska tillfällen är där du levererat arbete som kanske överträffade kvalitetsförväntningarna eller att du t.ex. slutförde uppdraget före schemat. 

5. Varför ska vi anställa dig?

För en tjänst där man använder digitala intervjuer är sannolikt jobbet konkurrenskraftigt med många sökande. Självklart kan det också vara så att de efter pandemin upptäckt de många fördelarna med en online intervju och gjort det till standard inom organisationen. Oavsett anledning ger den här frågan dig en chans att presentera dig själv med minimala begränsningar och visa upp vad du tycker är dina mest värdefulla egenskaper, kompetenser och personlighetsdrag.

Tips för att lyckas med en intervju online 

Att genomföra en effektiv Microsoft Teams/Google Meet eller Skype intervju kräver en kombination av övergripande intervjuteknik och specifika saker att tänka på. Här är några tips för din kommande online intervju:

Gör din research

Ju mer du vet om företaget du ansöker till, desto bättre förberedd är du för en intervju vare sig den är digital eller inte. Ju bättre förberedd du är, desto mer självsäkert kan du kommunicera. Detta gör dina svar mer naturliga och kommer lämna ett starkare intryck hos intervjuaren.

Lär dig om deras produkter/tjänster

Om företaget du arbetar för har en produktlinje eller tillhandahåller en tjänst ta reda på hur den fungerar för att bättre förstå företaget bättre. Att veta om vad företaget gör visar att du bryr dig tillräckligt om positionen för att undersöka dem.

Träna på att svara på förväntade frågor

En intervju är en stressig upplevelse för många; och om du inte är bekväm framför en kamera blir digitala intervjuer ännu mer utmanande. Genom att repetera dina svar, inklusive att hålla dig till potentiella tidsbegränsningar, kan du förbereda svar du på ett naturligt sätt kan ge och imponera på arbetsgivaren.

Klä dig som om du ska på en personlig intervju

Bara för att ni inte fysiskt ses betyder det inte att du kan strunta i klädkoder. Matcha dina kläder till den förväntade klädkoden på företaget du ansöker till. Om du är osäker på företagets klädkod, förbered dig för branschstandarden och kom ihåg att det ofta är bättre att vara överklädd än underklädd.

Välj en bra plats

Välj en plats som har bra ljus och med minimalt ljud och annat brus för att säkerställa att de kan se och höra dina svar tydligt. Dessutom bör du se till att din bakgrund är ren och ger ett bra intryck av dig – använd ett “suddighets”-filter om det behövs. Kom ihåg, allt du visar i bakgrunden återspeglar dig för din blivande arbetsgivare, så välj en miljö som speglar dig på bästa sätt.

Läs instruktionerna noggrant

När du söker jobb via digitala intervjuer kommer du få instruktioner om hur du deltar och lämnar in dina svar. Läs instruktionerna noggrant mer än en gång och gör anteckningar om det behövs för att säkerställa att du följer reglerna till punkt och pricka. Att följa företagets policys är bra för att göra ett starkt intryck med din digitala intervju.

Ge specifika exempel

När du svarar på en fråga om kompetens eller en erfarenhet är specificitet nyckeln till framgång. Ju mer specifik du kan vara om färdigheter du har eller förmågan att hantera en viss uppgift, desto enklare blir det att för intervjuaren att förstå just ditt värde.

Håll dina svar korta och på ämnet

Att hålla dina svar fokuserade är vitalt för digitala intervjuer. Ofta har du en fast gräns för hur lång tid varje svar kan vara, så du måste vara bekväm med att svara inom den gränsen samtidigt som du presenterar alla de punkter du anser vara viktiga.

Svara med entusiasm

Att visa entusiasm för jobbet du ansöker till är viktigt i alla intervjuer; men särskilt viktigt är det i en online intervju när du inte är samma rum som personen som intervjuar dig. Att tala passionerat och med entusiasm visar ditt intresse för företaget och gör dig mer tilltalande för tjänsten.

Se till att din teknik fungerar

Innan din digitala intervju, ta dig tid att kontrollera att din dator uppfyller minimikraven för intervjuklienten eller webbplatsen. Du bör också se till att den är ansluten till en strömkälla för att undvika att batteriet tar slut under intervjun och att både kameran och mikrofonen fungerar som de ska. Detta säkerställer att din dator inte dör under inspelning och att dina videosvar är av tillräckligt hög kvalitet för att intervjuaren ska kunna se och höra dig.

Lär dig fler tips från KFX

För fler tips och tricks inför din arbetsintervju, vare sig det är en fysisk intervju eller en Microsoft Teams/Google Meet/Skype intervju, kontakta KFX eller ta del av ytterligare några handfasta tips inför din intervju. Söker du jobb finns alla våra aktuella uppdrag och tjänster här.

Stäng

För att ansöka vänligen fyll i uppgifterna nedan. Du kan bifoga flera dokument genom att trycka på bläddra upprepade gånger och du kan totalt ladda upp 20MB. Maximala storleken för en enskild fil är 1 MB.

Bifoga CV och andra dokument
Error message
Bläddra
Stäng

Tipsa en vän

Har du en vän som skulle vara intresserad av denna artikel? Fyll då i formuläret nedan