Bra att känna till om auktoriserade bemanningsföretag

Det finns många saker som är bra att känna till när det kommer till bemanningsföretag, hur de fungerar, hur de hittar personal och vilka fördelar som finns med att anlita dessa företag. Vi går igenom några vanliga frågor och hjälper dig förstå hur verksamheten fungerar!

Auktoriserat Bemanningsföretag | KFX

Vad är ett auktoriserat bemanningsföretag?

Ett bemanningsföretag är ett företag som kan tillhandahålla personal för att bemanna vissa arbeten, oftast tillfälligt men ibland för längre uppdrag. Detta gör det möjligt för företag att ta in en eller flera nyanställda som snabbt kan börja arbeta. Dessutom förenklas anställningsprocessen rejält, både initialt eftersom kunden slipper lägga tid på nyanställningar och även när det kommer till löneprocessen. Att betala en faktura till bemanningsföretaget går betydligt snabbare jämfört med att behöva betala ut löner för flera anställda.

Ett auktoriserat bemanningsföretag är ett företag som uppfyller de högt ställda kraven från branschorganisationen Kompetensföretagen. De ansvarar för auktorisationen som uppdateras årligen och ser även till att kontrollera de auktoriserade företagen regelbundet. Kraven är utvecklade för att kunder, och anställda, ska kunna känna att de kan lita på bemanningsföretaget, oavsett om det gäller bemanning eller om de vill hitta personal i ett längre perspektiv. Det handlar om krav som berör både bemanningsföretagets ekonomi, kollektivavtal, hur de sköter verksamheten och kvalitetskontroll samt att bemanningsföretaget sköter sig ur ett etiskt perspektiv. 

Hur fungerar bemanningsföretag?

De flesta bemanningsföretag tar först in uppdraget och letar sedan rätt på personer som passar för uppdraget. Vissa bemanningsföretag fokuserar på specifika branscher medan andra, som KFX HR-partner, är mer generella. Det är inte ovanligt att hitta bemanningsföretag i Göteborg eller andra storstäder som är nischade för att bättre kunna konkurrera mot andra, dock jobbar de flesta bemanningsföretag mot så gott som alla branscher.

Ett bemanningsföretag tar in ett uppdrag och hyr sedan ut personal för att uppfylla uppdragsbeskrivningen. Det kan handla om en specifik kompetens men det kan även handla om att bemanningsföretaget tar över en del av kundens verksamhet. Bemanning skiljer sig från rekrytering i flera viktiga avseenden, speciellt själva anställningsformen. Den nya personalen hyrs in från bemanningsföretaget istället för att anställas direkt.

En av de viktigaste egenskaperna hos ett välfungerande auktoriserat bemanningsföretag är förmågan att lyssna, förstå och göra goda bedömningar. De bästa bemanningsföretagen hjälper kunderna förstå vad de faktiskt eftersöker, guidar sina kunder rätt och är duktiga på att hitta personer med rätt personlighet och kompetens för uppdraget. De lägger ner mycket tid på att utveckla verktyg, metoder och processer för att förenkla och förbättra just denna viktiga aspekt av bemanningen. Det är också en trygghet för den som är anställd att bemanningsföretaget är auktoriserat.

Hur hittar bemanningsföretag personal?

Det beror på uppdraget. Ett bemanningsföretag i Stockholm eller annan storstad har med all säkerhet ett stort kontaktnätverk och söker upp passande personal på de platser där de troligast kan finnas. Det kan handla om att de använder sidor eller grupper på sociala medier eller att de vänder sig direkt till personer som de redan vet har rätt kompetens. I vissa fall är det möjligt att skapa ett konto hos bemanningsföretaget. Där kan privatpersoner föra in sina kontaktuppgifter, erfarenheter och kunskaper, vilket gör det lättare för bemanningsföretaget att vända sig till personen om de finner ett eller flera passande uppdrag. Slutligen används även traditionella jobbannonser som läggs upp både på den egna hemsidan och andra jobbsidor på nätet. Detta följs upp av en mer traditionell rekryteringsprocess, med skillnaden att det är bemanningsföretaget som anställer personen, följer upp introduktion och hur man trivs på sitt uppdrag. Som anställd kan du antingen hyras ut för ett specifikt uppdrag hos en särskild kund, eller bli upplärd på flera olika arbetsplatser och utföra ett eller flera uppdrag.

Vilken typ av personal anställer bemanningsföretag?

Det beror på vad det är för typ av uppdrag det gäller. Ett auktoriserat bemanningsföretag anställer kompetenta, duktiga och anpassningsbara personer som “ambulerande”. Dessa personer får en gedigen onboarding och blir upplärda på flera olika företag för att med kort varsel kunna täcka upp behovet av personal vid t ex sjukdom eller arbetstoppar. Denna typ av bemanning sätter stor tillit på den anställdes förmåga att klara av även de tuffaste utmaningarna. Dessa personer brukar anställas som ambulerande konsulter och skickas ut för diverse uppdrag vid behov.

Det är även vanligt att ta in personer som letar efter tillfälliga jobb, det vill säga jobb som tar slut efter en viss tidsperiod, eller som inte vill arbeta heltid av någon anledning. Många studenter vänder sig till bemanningsföretag för att kunna arbeta samtidigt som de studerar. På så sätt kan de få in lite extra pengar till kassan, något som är välkommet när man lever studentlivet.

Vilken typ av jobb tillhandahåller bemanningsföretag?

Det beror återigen på typen av uppdrag. Även ett företag som specialiserar sig på en viss bransch tar in uppdrag från andra branscher. Den som söker ett nytt jobb kan hitta alla möjliga typer av arbetsmöjligheter genom ett bemanningsföretag. Det finns så gott som alltid ett behov av duktiga och ambitiösa personer, oavsett om de besitter speciell kompetens eller inte.

Fördelar med att vända sig till ett bemanningsföretag

För personer som söker jobb finns det många fördelar med att vända sig till ett bemanningsföretag. De kan snabbare komma ut på arbetsmarknaden och kan även få hjälp av bemanningsföretaget med jobbsökningsprocessen. Det blir även lättare att hitta jobb som passar just deras personlighet och kompetens, bemanningsföretaget vill givetvis att den inhyrda personalen och uppdragsgivaren ska trivas ihop.

Företag som letar efter ny personal kan snabbt hyra in anställda som kan utföra jobbet. Anställningsprocessen blir med andra ord betydligt kortare och istället för att betala ut lönerna kan företaget betala för bemanningstjänsten direkt till bemanningsföretaget (som i sin tur betalar ut lönerna).

Det finns många situationer där bemanning är en passande lösning. Det kan exempelvis handla om att kunden vill tillsätta arbetskraft för ett tillfälligt uppdrag. Det kan handla om att de behöver ta in personal med hög kompetens under en kort period, kanske för att hjälpa till med ett projekt eller ett eget uppdrag. Det finns även företag som föredrar den förenklade processen.

Att anställa tar tid och kräver stora resurser, speciellt om det handlar om många nyanställningar. Genom att anlita ett bemanningsföretag i Malmö, Göteborg, Stockholm eller några av landets andra större städer som Sundsvall och Umeå t ex behöver ekonomiavdelningen bara betala en faktura istället för att ta hand om samtligas löne- och skatteadministration. Notera att lösningar från ett bemanningsföretag i Göteborg kan skilja sig jämfört med ett bemanningsföretag i Malmö eller annan stad.

Hitta ett bemanningsföretag som passar dig

Oavsett om du söker efter ett nytt jobb och vill komma ut på arbetsmarknaden snabbt eller om ditt företag behöver arbetskraft för att till exempel klara av en arbetstopp finns det flera bemanningsföretag som är redo att hjälpa till. Exakt hur hjälpen kommer att se ut beror helt enkelt på vad du behöver. Både arbetssökande och arbetskraftssökande kan dra nytta av bemanningsföretagens olika tjänster. Kontakta KFX på din ort idag för mer information om våra tjänster.

Stäng

För att ansöka vänligen fyll i uppgifterna nedan. Du kan bifoga flera dokument genom att trycka på bläddra upprepade gånger och du kan totalt ladda upp 20MB. Maximala storleken för en enskild fil är 1 MB.

Bifoga CV och andra dokument
Error message
Bläddra
Stäng

Tipsa en vän

Har du en vän som skulle vara intresserad av denna artikel? Fyll då i formuläret nedan