Nu har granen stått grön och grann i stugan. Men vad ska hända med den sen?

För dig som vill se till att kvarlevorna av julgranen omhändertas på ett miljövänligt sätt finns flera alternativ. Granarna som tas om hand blir till flis och i slutändan värmeenergi.

Andra miljövänliga sätt att göra sig av med granen är att ställa ut den i skogen eller sänka den i en sjö för att gynna den biologiska mångfalden.

Återvinner du den som energi har du gjort något miljövänligt, eller om du lägger ner den i vattendrag som miljö för fiskar som leker.

Kan det bli för många granar i sjöarna?

Man ska ju inte fylla en sjö med granar men det är nog ingen risk. Alla barrträd har en lite försurande effekt på vattnet. Men det lilla man tillför påverkar inte vattnets kemi.

Sen kan man tänka på att om man ska köra iväg med den till en uppsamlingscentral så kostar det energi i sig, så har man egen vedspis eller kakelugn kan man hugga upp den och elda den själv!

Granar kan med andra ord liksom mycket annat hushållsavfall eldas i värmeverk. En genomsnittsgran på cirka 10 kilo kan ge 20-25 kilowattimmar energi.

 

Stäng

För att ansöka vänligen fyll i uppgifterna nedan. Du kan bifoga flera dokument genom att trycka på bläddra upprepade gånger och du kan totalt ladda upp 20MB. Maximala storleken för en enskild fil är 1 MB.

Bifoga CV och andra dokument
Error message
Bläddra
Stäng

Tipsa en vän

Har du en vän som skulle vara intresserad av denna artikel? Fyll då i formuläret nedan