Bemanningsföretag

Vad är ett bemanningsföretag?

Enkelt förklarat är ett bemanningsföretag ett bolag som tillhandahåller personal åt andra bolag på ett sätt som är snabbare än en traditionell rekrytering. Det är en tjänst som många företag är beroende av, exempelvis för att klara av arbetstoppar.

Ett annat sätt att definiera vad en bemanningsbyrå gör är begreppet ”förmedlare av tillfälliga arbeten”. Arbetstagaren ska kunna arbeta med kort varsel och de har oftast ett slutdatum där uppdraget tar slut. Från kundens sida är detta fördelaktigt ur flera perspektiv. De kan snabbt få in kvalificerad personal, de behöver inte tänka på den normala processen vid avskedanden och de kan betala en faktura till bemanningsbyrån istället för att betala flera individuella löner.

Vad gör ett bemanningsföretag?

En bemanningsbyrå hyr ut personal till andra företag. De kan hyra ut personal som utför enklare uppgifter och de kan även hyra ut personal som står för mer avancerade arbetsuppgifter. En konsult från ett bemanningsföretag kan exempelvis leda en avdelning, hjälpa en HR-avdelning eller utföra någon annan typ av svårare uppgift. Exakt vilken typ av personal som hyrs ut beror på bemanningsföretaget. Ett bemanningsföretag i Malmö kan erbjuda andra tjänster än jämfört med ett bemanningsföretag i Stockholm.

Många bemanningsbolag utför även rekryteringsuppdrag. Bemanning och rekrytering är två olika aktiviteter med flera likheter men viktiga skillnader. Bemanningen handlar om att ta in en tillfällig arbetare som utför ett arbete under en viss tidsperiod. Rekryteringen går i sin tur ut på att hjälpa kunden hitta en eller flera nya medarbetare, personer som blir anställda direkt av kunden.

Det bästa bemanningsföretaget

Det finns många bemanningsbyråer att välja mellan, speciellt i storstäder. Hur skiljer du mellan ett bemanningsföretag i Göteborg och en byrå i en mindre ort? Det första du kan göra är att undersöka om bemanningsbyrån är auktoriserat. Det är Kompetensföretagen som ansvarar för auktoriseringen av bolagen inom denna bransch. De auktoriserar även rekryteringsföretag och omställningsföretag. På deras hemsida kan du söka om bemanningsbolaget som du vill använda är auktoriserat eller ej.

Detta är en bra början men det finns även andra sätt att se om du har hittat en bemanningsbyrå som passar just dig. Det andra du bör undersöka är de tidigare uppdragen. Har de klarat av liknande uppdrag tidigare så har de med hög sannolikhet personal som även klarar av att hantera de utmaningar som just din verksamhet ställs inför. Det är även bra att dubbelkolla om bemanningsbyrån specialiserar sig på något. Söker du personal inom HR eller ekonomi bör du vända dig till ett bemanningsföretag med ekonomi- eller HR-personal som specialistområde.

Ta hjälp av ett bemanningsföretag

Om ditt företag har flera arbetstoppar eller behöver kunna ta in personal med kort varsel kan det vara en utmärkt idé att höra av sig till ett bemanningsbolag. På så sätt kan du säkerställa att verksamheten drivs på ett smidigt sätt, även om det uppstår ovanliga eller problematiska situationer. Det finns även speciella samarbeten där ett bemanningsföretag tar över driften av en hel avdelning. På så sätt kan kunden fokusera fullt ut på kärnverksamheten, de aktiviteter som verkligen skapar värde för slutkunden, medan bemanningsbyrån ser till att ta hand om de små detaljerna vid sidan av.

Stäng

För att ansöka vänligen fyll i uppgifterna nedan. Du kan bifoga flera dokument genom att trycka på bläddra upprepade gånger och du kan totalt ladda upp 20MB. Maximala storleken för en enskild fil är 1 MB.

Bifoga CV och andra dokument
Error message
Bläddra
Stäng

Tipsa en vän

Har du en vän som skulle vara intresserad av denna artikel? Fyll då i formuläret nedan