Åtta fördelar med att jobba deltid som student

Ditt liv som student är oftast begränsat, både tidsmässigt och ekonomiskt. Det är inte lätt att leva på studiebidraget och studielånet, speciellt om du även vill kunna dra ned på lånet så mycket som möjligt. Det finns många saker du kan göra för att underlätta din studietid. En av de bästa förslagen är att skaffa ett bra extrajobb. Med lite extra pengar i plånboken blir det betydligt lättare att hantera vardagen.

En flickastudent som arbetar på ett deltidsjobb | KFX

Det är inte ovanligt att ha ett extrajobb som student. Det finns ett stort behov av personer som kan hoppa in på kvällar, helger, men även dagtid när du inte har lektioner och inte minst när den ordinarie personalen har ledigt. Som student finns det flera fördelar med att jobba extra. Vi går igenom flera fördelar som du bör känna till.

Du skaffar erfarenhet och färdigheter som behövs i arbetslivet

Genom att börja arbeta samtidigt som du studerar får du först och främst naturigtvis arbetslivserfarenhet. Detta är alltid bra att ha, speciellt när du ska söka andra arbeten i framtiden. Det ser alltid bra ut om du både har betyg från en utbildning och även har erfarenhet av att ha arbetat. När du arbetar kan du även förbättra flera viktiga förmågor som du kommer att ha behov av.

Bättre sociala förmågor

På en arbetsplats för du möjlighet att hantera olika typer av utmaningar, inte bara dina arbetsuppgifter utan även sådant som berör din samarbetsförmåga, din ledarskapsförmåga och mycket mer. Du blir även bättre på att umgås, både med dina kollegor i olika åldrar och med olika bakgrunder, men även med andra personer som finns kring verksamheten, exempelvis butikskunder, restauranggäster, leverantörer och så vidare.

Du blir bättre på att lösa problem och ta beslut

Alla arbeten ställs inför sina egna problematiska situationer och det är upp till dig att lösa dessa. Det kan handla om att ta hand om krånglande maskiner, prata dig ur en konflikt på bästa sätt eller se till att arbetspasset fungerar på bästa möjliga sätt. När du ställs inför nya problem tvingas du inte bara lösa dessa problem, du får även lära dig att hantera stressiga situationer.

Självförtroende

Att jobba, tjäna pengar, ta ansvar och inte minst känna att du blir bättre på det du gör leder till något som alla behöver – bättre självförtroende och självkänsla. Genom att göra ett bra jobb blir det lättare att tro på dig själv och dina förmågor, du har trots allt redan visat både för dig själv och dina kollegor att du klarar av arbetet. Om du kan göra detta jobbet kan du självklart även göra andra arbeten, vilket leder till ännu bättre självförtroende. Se bara till att ta de första stegen och sträva alltid efter att göra ditt jobb på det bästa möjliga sättet.

Tidshantering

Oavsett om du har ett extrajobb som student i Stockholm eller jobbar heltid på en annan ort behöver du alltid kunna hantera din tid. I många fall behöver du vara framme på arbetsplatsen vid en viss tid, inte bara för att du börjar då utan även för att andra kanske är beroende av din ankomst. Att kunna hantera sin tid på ett vettigt sätt visar inte bara på personlig mognad, det är en självklar del av arbetslivet som alla arbetsgivare förväntar sig att du ska kunna klara av.

Erfarenhet inom ditt område

Ett bra tips är att försöka hitta ett deltidsjobb inom det område du studerar. Detta skapar en vinnande situation för alla parter. Du som student får arbeta med något du tycker är intressant och arbetsgivaren får en potentiell kollega som de kan lära känna och lära upp från grunden. Det är inte alltid möjligt att hitta ett extrajobb som student som passar perfekt men det är alltid värt att försöka.

Du tjänar extra fickpengar

En av huvudanledningarna till att skaffa ett extrajobb är såklart den extra inkomsten. Det är trots allt därför du jobbar. Exakt hur mycket du tjänar beror på ett flertal faktorer. Det kan vara mer lönsamt att ha ett extrajobb som student i Göteborg eller annan storstad jämfört med de mindre orterna. Samtidigt är det oftast dyrare att vara student i en storstad, vilket innebär att du både tjänar mer och har högre kostnader. Även när du har ett extrajobb kan du löneförhandla och på olika sätt se till att din lön ökar.

Du bygger ditt professionella kontaktnätverk

Att bygga ett användbart kontaktnätverk är lite av en konst. Det är alltid bra att vara medveten om hur värdefullt det är med kontakter, personer som känner till dig och som även tycker om dig. Nätverket ska inte bara bestå av personer som du hör av dig till när just du behöver något, det kan även vara personer som du hjälper på ett eller annat sätt.

Genom att till exempel ha ett extrajobb som student i Malmö kan du lära känna personer inom en eller flera branscher. Dessa personer får även lära känna dig och det du kan göra. Om du vårdar dessa kontakter kommer du att ha stor nytta och glädje av nätverket som du har skapat.

Hitta jobb som student

Vill du börja arbeta som student så finns det flera sätt att hitta en passande arbetsplats. Sök jobb via ett professionellt bemanningsföretag eller vänd dig direkt till butiker eller företag. Det är oftast lättare att vända sig till bemanningsföretag, inte minst för att dessa företag alltid behöver duktig personal och för att de även kan vara smidiga med arbetstiderna. Dagens moderna bemanningsföretag är väl medvetna om studenternas situation och de kan lätt anpassa sig. Att jobba för ett bemanningsföretag är även ett bra sätt att komma in på arbetsmarknaden. Du kan få karriärvägledning och du kan även få prova på flera typer av jobb.

Bra att känna till om du ska arbeta samtidigt som du får studiebidrag

De flesta tar det för givet att du kan arbeta och studera samtidigt. Det är dock lite mer komplicerat än så, speciellt om du får studiebidrag från CSN. Ditt studiemedel förblir opåverkat av din inkomst tills inkomsten når en viss gräns. Därefter börjar studiemedel minska, något som kan komma som en överraskning.

Inkomstgränsen kallas för fribeloppet. Den beräknas per kalenderhalvår, från januari till juni eller från juli till december. Tjänar du mer än fribeloppet under denna period så kan detta påverka både ditt studiebidrag och ditt studielån. Fribeloppet baseras på antalet veckor som du studerar samt om du pluggar heltid eller deltid. Under 2019 låg fribeloppet på strax över 90 000 kr om du är heltidsstuderade och även hade studiemedel i 20 veckor.

CSN undersöker din inkomst genom din deklaration. Om de upptäcker att du har tjänat för mycket under ett kalenderhalvår kan du bli återbetalningsskyldig. Vänder du dig till ett bemanningsföretag så har de oftast koll på detta och kan varna dig när du börjar närma dig gränsen för det specifika halvåret.

Stäng

För att ansöka vänligen fyll i uppgifterna nedan. Du kan bifoga flera dokument genom att trycka på bläddra upprepade gånger och du kan totalt ladda upp 20MB. Maximala storleken för en enskild fil är 1 MB.

Bifoga CV och andra dokument
Error message
Bläddra
Stäng

Tipsa en vän

Har du en vän som skulle vara intresserad av denna artikel? Fyll då i formuläret nedan